15.5 C
Chișinău
AcasăActualRomânia-Republica Moldova: 40 de milioane de euro disponibili pentru dezvoltarea comunităților de...

România-Republica Moldova: 40 de milioane de euro disponibili pentru dezvoltarea comunităților de frontieră

Într-un demers menit să întărească cooperarea bilaterală dintre România și Republica Moldova, urmează să fie lansat Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova, o inițiativă ce pune la dispoziție fonduri nerambursabile în valoare de 40 de milioane de euro. Comitetul de Monitorizare al programului a dat undă verde pentru depunerea proiectelor de investiții transfrontaliere, după ce a aprobat Ghidul solicitantului în cadrul celei de-a doua ședințe.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România a subliniat importanța acestui program pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor de frontieră. În cadrul ședinței Comitetului de Monitorizare, reprezentanții celor două țări au stabilit criteriile de selecție și acordare a finanțării pentru proiectele care se axează pe investiții, precum și etapele ulterioare de evaluare și contractare.

Proiectele care vor fi eligibile pentru finanțare vizează diverse domenii, inclusiv reabilitarea, modernizarea și dotarea infrastructurii de educație, sănătate și turism în județele de graniță ale României (Botoșani, Iași, Vaslui și Galați) și pe întreg teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, accentul va fi pus și pe proiectele care contribuie la combaterea schimbărilor climatice și protecția biodiversității în regiunile acoperite de program.

Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova dispune de un buget total de 77,3 milioane de euro, la care se va adăuga și o contribuție națională. Proiectele care vor primi finanțare vor aduce beneficii semnificative comunităților de la frontiera dintre cele două țări, acoperind județele Iași, Vaslui, Galați și Botoșani din România, precum și întreg teritoriul Republicii Moldova. Domeniile prioritare ale programului includ sănătatea, educația, turismul și cultura, adaptarea la schimbările climatice, conservarea biodiversității, precum și buna guvernanță și managementul frontierei.

Comitetul de Monitorizare care va supraveghea implementarea programului este alcătuit din autorități publice centrale și locale din ambele țări partenere, alături de organizații neguvernamentale active în domeniile vizate de program. Perioada de depunere a cererilor de finanțare va fi de 4 luni, iar persoanele și entitățile interesate sunt încurajate să participe activ în dezvoltarea durabilă a regiunilor de frontieră dintre România și Republica Moldova.

Din aceeaşi categorie

59 de companii din Republica Moldova vor beneficia de granturi în valoare de 25 milioane de lei

Un număr de 59 de companii din Republica Moldova...

Circa 150 de mii de familii vor primi vouchere pentru procurarea electrocasnicelor eficiente energetic

Aproximativ 150 de mii de familii vulnerabile din întreaga...

Moldova și Spania simplifică recunoașterea permiselor de conducere

Începând de astăzi, cetățenii moldoveni cu reședința în Spania...

Partidele politice se pot înregistra din 21 august în calitate de participanți la referendumul privind aderarea la UE

Partidele politice și blocurile electorale se pot înregistra din...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.