24.4 C
Chișinău
AcasăActualProgramul Export Missions: Oportunitate pentru companiile moldovenești de a crește exporturile pe...

Programul Export Missions: Oportunitate pentru companiile moldovenești de a crește exporturile pe piața românească

Astăzi a fost lansat programul inovator Export Missions, oferind companiilor moldovenești oportunitatea de a-și dezvolta afacerile prin export pe piața din România. Acest program, implementat de Agenția de Investiții în parteneriat cu Proiectul Competitivitatea Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii susținut de Banca Mondială, se propune să ofere sprijin și suport companiilor pentru a-și extinde prezența pe piața internațională.

Prin intermediul Export Missions, companiile din Republica Moldova pot beneficia de o platformă strategică pentru a colabora cu experți în comerț internațional și instituții guvernamentale. Programul își propune să stimuleze colaborarea între mediul de afaceri și să ofere oportunități pentru dezvoltarea economică durabilă prin export. Domeniile eligibile pentru participarea la program cuprind industria textilă, mobilă, procesare și multe altele.

Într-o conferință de presă, Viorel Garaz, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a subliniat că acest program nu doar că promovează industriile țării, dar și consolidează parteneriatul economic dintre Republica Moldova și România. Acest parteneriat s-a dezvoltat în ultimii ani, cu România devenind principalul partener comercial al Republicii Moldova, ceea ce se reflectă nu doar în fluxul de comerț, ci și în balanța de plăți și datele statistice.

Programul Export Missions va selecta cel puțin 55 de companii din diverse sectoare, oferind șanse egale chiar și producătorilor care doresc să exploreze piața românească pentru prima dată. Acest aspect își găsește importanța în simplificarea procedurilor și în includerea sectorului serviciilor, având în vedere că Republica Moldova este recunoscută pentru producția de servicii, iar România prezintă un mediu propice pentru dezvoltarea acestui sector.

Una dintre obiectivele majore ale programului este întărirea competitivității la export a agenților economici din Republica Moldova. Acest lucru va fi realizat prin organizarea a patru misiuni economice în România în următorii patru ani. Programul propune și sprijin informațional pentru a identifica oportunități și potențiali parteneri, întărind astfel perspectiva de creștere a exporturilor.

Ediția din 2023 a programului Export Missions este dedicată României, marcând astfel un pas important în consolidarea parteneriatului economic dintre cele două țări. Viitoarele ediții vor aborda exporturile în alte țări, selectate în strânsă colaborare cu antreprenorii din Republica Moldova.

Pentru companiile interesate, dosarele de aplicare la program pot fi depuse începând de astăzi și până pe 5 septembrie. Informații detaliate despre program vor fi publicate pe pagina web a Agenției de Investiții, oferind astfel transparență și accesibilitate pentru potențialii participanți.

Din aceeaşi categorie

În luna octombrie, Parlamentul European va adopta o rezoluție privind parcursul european al R. Moldova

Parlamentul European va organiza o dezbatere și va adopta...

Cine pregătește echipa de negociatori ai R. Moldova la UE?

Demnitari, diplomați și funcționari moldoveni sunt instruiți de foști...

Au fost anunțați câștigătorii concursului publicațiilor jurnalistice în scopul dezmințirii miturilor din sectorul energetic

Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

Uniunea Europeană și PNUD anunță câștigătorii concursului „Economisirea energiei în imagini”

niunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.