17.7 C
Chișinău
AcasăActualPreședinta Comisiei Europene anunță un pachet de asistență de 1,6 mlrd euro

Președinta Comisiei Europene anunță un pachet de asistență de 1,6 mlrd euro

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat astăzi un pachet de asistență în valoare de 1,6 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Maia Sandu.

Scopul acestui pachet de asistență este de a sprijini Republica Moldova în abordarea impactului războiului din vecinătate și de a consolida relațiile acesteia cu Uniunea Europeană. Una dintre inițiativele-cheie pentru care este destinată asistența se referă la tarifele pentru roaming între Moldova și UE. Von der Leyen a anunțat că operatorul Telecom a semnat un acord pentru facilitarea roamingului începând de anul viitor.

În plus, UE va oferi sprijin economic suplimentar, care va stimula investițiile directe în economia Republicii Moldova. O parte importantă a acestui pachet de sprijin vizează și criza energetică. Astfel, 100 de milioane de euro vor fi alocate pentru acoperirea necesităților imediate ale familiilor vulnerabile, pentru consolidarea eficienței energetice a clădirilor și pentru pregătirea în vederea iernii viitoare.

Ursula von der Leyen a subliniat importanța participării Moldovei în mecanismul UE de procurare a gazului, afirmând că aceasta va contribui la securitatea aprovizionării cu gaze naturale a țării. UE va finanța, de asemenea, proiecte care să faciliteze integrarea Republicii Moldova pe piața europeană de energie.

Pe lângă aceste aspecte, UE dorește să sporească finanțarea pentru a consolida reziliența Moldovei în fața amenințărilor hibride din partea Rusiei și va oferi consultanță strategică în acest sens. În plus, numărul angajaților delegației UE din Chișinău va fi majorat pentru a susține implementarea reformelor.

Președinta Comisiei Europene a subliniat că, în contextul Summitului Comunității Politice Europene, Moldova este în centrul Europei și că întreaga Europă este alături de Moldova, atât în prezent, cât și în viitor.

Din aceeaşi categorie

Peskov: „Panica în rândul ucrainenilor crește”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin,...

Purtarea panglicilor bicolore este interzisă de 9 mai: IGP recomandă evitarea mesajelor politice

Șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a...

Parlamentul simplifică viața antreprenorilor: formularele tipizate dispar

Veste bună pentru antreprenorii din Moldova: Parlamentul a adoptat...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.