11.1 C
Chișinău
AcasăActualExporturile Republicii Moldova către UE depășesc de 13 ori cele către Rusia

Exporturile Republicii Moldova către UE depășesc de 13 ori cele către Rusia

Potrivit ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, exporturile Republicii Moldova către Uniunea Europeană sunt de 13 ori mai mari decât cele către Federația Rusă, datorită restricțiilor impuse de aceasta din urmă asupra exportatorilor moldoveni. Într-un interviu acordat emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, ambasadorul a subliniat că, în ciuda faptului că Rusia rămâne un partener important pentru Republica Moldova, cifrele arată o dezvoltare semnificativă a exporturilor moldovenești către UE.

Potrivit datelor Delegației UE în Republica Moldova, exporturile de mărfuri moldovenești către UE au înregistrat o creștere de 32,3% în ultimul an, ajungând la peste 2,5 miliarde de dolari SUA. Uniunea Europeană continuă să fie cel mai important partener comercial al Republicii Moldova, iar numărul companiilor care exportă către UE a crescut, ajungând la 2.044 în 2022, față de 1.860 în 2021, reprezentând 70% din totalul companiilor exportatoare.

Janis Mazeiks a subliniat importanța îmbunătățirii standardelor veterinare în producția agricolă, în conformitate cu cerințele Uniunii Europene, pentru a facilita accesul pe aceste piețe. Această creștere semnificativă a exporturilor moldovenești către UE demonstrează perspectiva economică favorabilă a țării și beneficiile colaborării strânse cu Uniunea Europeană.

Din aceeaşi categorie

Republica Moldova își îmbunătățește semnificativ scorul în Indicele Percepției Corupției

Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă a scorului...

Trei partide pro-europene din Moldova formează o alianță pentru a contesta guvernarea PAS

Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA), Liga Comunelor și...

Tarife reduse la roaming pentru cetățenii Republicii Moldova care călătoresc în UE

Cetățenii moldoveni beneficiază de tarife reduse la roaming. Acordul...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.