24.4 C
Chișinău
AcasăActualExporturile Republicii Moldova către UE depășesc de 13 ori cele către Rusia

Exporturile Republicii Moldova către UE depășesc de 13 ori cele către Rusia

Potrivit ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, exporturile Republicii Moldova către Uniunea Europeană sunt de 13 ori mai mari decât cele către Federația Rusă, datorită restricțiilor impuse de aceasta din urmă asupra exportatorilor moldoveni. Într-un interviu acordat emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, ambasadorul a subliniat că, în ciuda faptului că Rusia rămâne un partener important pentru Republica Moldova, cifrele arată o dezvoltare semnificativă a exporturilor moldovenești către UE.

Potrivit datelor Delegației UE în Republica Moldova, exporturile de mărfuri moldovenești către UE au înregistrat o creștere de 32,3% în ultimul an, ajungând la peste 2,5 miliarde de dolari SUA. Uniunea Europeană continuă să fie cel mai important partener comercial al Republicii Moldova, iar numărul companiilor care exportă către UE a crescut, ajungând la 2.044 în 2022, față de 1.860 în 2021, reprezentând 70% din totalul companiilor exportatoare.

Janis Mazeiks a subliniat importanța îmbunătățirii standardelor veterinare în producția agricolă, în conformitate cu cerințele Uniunii Europene, pentru a facilita accesul pe aceste piețe. Această creștere semnificativă a exporturilor moldovenești către UE demonstrează perspectiva economică favorabilă a țării și beneficiile colaborării strânse cu Uniunea Europeană.

Din aceeaşi categorie

În luna octombrie, Parlamentul European va adopta o rezoluție privind parcursul european al R. Moldova

Parlamentul European va organiza o dezbatere și va adopta...

Cine pregătește echipa de negociatori ai R. Moldova la UE?

Demnitari, diplomați și funcționari moldoveni sunt instruiți de foști...

Au fost anunțați câștigătorii concursului publicațiilor jurnalistice în scopul dezmințirii miturilor din sectorul energetic

Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

Uniunea Europeană și PNUD anunță câștigătorii concursului „Economisirea energiei în imagini”

niunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.