11.1 C
Chișinău
AcasăActualEconomia zonei euro a înregistrat o creștere surprinzătoare în cel de-al doilea...

Economia zonei euro a înregistrat o creștere surprinzătoare în cel de-al doilea trimestru

Conform unei estimări preliminare publicate de Eurostat, economia zonei euro a înregistrat o revenire semnificativă în cel de-al doilea trimestru al acestui an, depășind așteptările analiștilor și îmbunătățindu-se semnificativ față de stagnarea înregistrată în primele trei luni ale anului. Produsul Intern Brut (PIB) al celor 20 de țări care au adoptat moneda unică europeană a crescut cu 0,3% în perioada aprilie-iunie, comparativ cu primul trimestru al anului.

Această revenire neașteptată vine în contextul în care, în ultimele trei luni, PIB-ul a scăzut cu 0,1%, ceea ce a determinat Banca Centrală Europeană să implementeze o serie de majorări ale dobânzilor în efortul de a stimula economia. Cu toate acestea, cifrele actuale arată o schimbare semnificativă în tendință, iar analiștii de la Reuters și CNN au remarcat creșterea pozitivă a PIB-ului.

În ciuda acestei creșteri economice pozitive, rata anuală a inflației din zona euro a continuat să scadă în luna iulie, ajungând la 5,3%, față de 6,1% înregistrat în luna mai, conform Eurostat. Acest declin a fost influențat de reducerea prețurilor la energie. În mod specific, costurile la energie au scăzut cu 6% în luna iulie, urmând un declin de 5,6% în luna iunie. Cu toate acestea, rata de creștere a prețurilor la alimente, băuturi alcoolice și țigări a rămas ridicată, fiind urmată de prețurile la servicii și produse industriale.

Inflația de bază, care exclude prețurile volatile pentru bunurile precum energia și alimentele, a înregistrat o creștere de 6,6% în luna iulie, după o avans de 6,8% în luna iunie, indicând că inflația în continuare rămâne o preocupare importantă pentru zona euro.

În același timp, cererea pentru împrumuturi de afaceri a atins un minim record în al doilea trimestru, reflectând o posibilă precauție din partea companiilor în contextul incertitudinilor economice. Cu toate acestea, datele recente ar putea determina Banca Centrală Europeană să reevalueze strategia sa și să ia în considerare o pauză de la măsurile de majorare a dobânzilor începând din toamnă.

În concluzie, economia zonei euro pare să fi reușit să depășească provocările din primele trei luni ale acestui an, înregistrând o creștere surprinzătoare în cel de-al doilea trimestru. Cu toate acestea, fluctuațiile în inflație și împrumuturile de afaceri indică faptul că există încă vulnerabilități și provocări pe termen scurt pentru economia regiunii.

Din aceeaşi categorie

Republica Moldova își îmbunătățește semnificativ scorul în Indicele Percepției Corupției

Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă a scorului...

Trei partide pro-europene din Moldova formează o alianță pentru a contesta guvernarea PAS

Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA), Liga Comunelor și...

Tarife reduse la roaming pentru cetățenii Republicii Moldova care călătoresc în UE

Cetățenii moldoveni beneficiază de tarife reduse la roaming. Acordul...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.