22.2 C
Chișinău
AcasăActualEconomia zonei euro a înregistrat o creștere surprinzătoare în cel de-al doilea...

Economia zonei euro a înregistrat o creștere surprinzătoare în cel de-al doilea trimestru

Conform unei estimări preliminare publicate de Eurostat, economia zonei euro a înregistrat o revenire semnificativă în cel de-al doilea trimestru al acestui an, depășind așteptările analiștilor și îmbunătățindu-se semnificativ față de stagnarea înregistrată în primele trei luni ale anului. Produsul Intern Brut (PIB) al celor 20 de țări care au adoptat moneda unică europeană a crescut cu 0,3% în perioada aprilie-iunie, comparativ cu primul trimestru al anului.

Această revenire neașteptată vine în contextul în care, în ultimele trei luni, PIB-ul a scăzut cu 0,1%, ceea ce a determinat Banca Centrală Europeană să implementeze o serie de majorări ale dobânzilor în efortul de a stimula economia. Cu toate acestea, cifrele actuale arată o schimbare semnificativă în tendință, iar analiștii de la Reuters și CNN au remarcat creșterea pozitivă a PIB-ului.

În ciuda acestei creșteri economice pozitive, rata anuală a inflației din zona euro a continuat să scadă în luna iulie, ajungând la 5,3%, față de 6,1% înregistrat în luna mai, conform Eurostat. Acest declin a fost influențat de reducerea prețurilor la energie. În mod specific, costurile la energie au scăzut cu 6% în luna iulie, urmând un declin de 5,6% în luna iunie. Cu toate acestea, rata de creștere a prețurilor la alimente, băuturi alcoolice și țigări a rămas ridicată, fiind urmată de prețurile la servicii și produse industriale.

Inflația de bază, care exclude prețurile volatile pentru bunurile precum energia și alimentele, a înregistrat o creștere de 6,6% în luna iulie, după o avans de 6,8% în luna iunie, indicând că inflația în continuare rămâne o preocupare importantă pentru zona euro.

În același timp, cererea pentru împrumuturi de afaceri a atins un minim record în al doilea trimestru, reflectând o posibilă precauție din partea companiilor în contextul incertitudinilor economice. Cu toate acestea, datele recente ar putea determina Banca Centrală Europeană să reevalueze strategia sa și să ia în considerare o pauză de la măsurile de majorare a dobânzilor începând din toamnă.

În concluzie, economia zonei euro pare să fi reușit să depășească provocările din primele trei luni ale acestui an, înregistrând o creștere surprinzătoare în cel de-al doilea trimestru. Cu toate acestea, fluctuațiile în inflație și împrumuturile de afaceri indică faptul că există încă vulnerabilități și provocări pe termen scurt pentru economia regiunii.

Din aceeaşi categorie

59 de companii din Republica Moldova vor beneficia de granturi în valoare de 25 milioane de lei

Un număr de 59 de companii din Republica Moldova...

Circa 150 de mii de familii vor primi vouchere pentru procurarea electrocasnicelor eficiente energetic

Aproximativ 150 de mii de familii vulnerabile din întreaga...

Moldova și Spania simplifică recunoașterea permiselor de conducere

Începând de astăzi, cetățenii moldoveni cu reședința în Spania...

Partidele politice se pot înregistra din 21 august în calitate de participanți la referendumul privind aderarea la UE

Partidele politice și blocurile electorale se pot înregistra din...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.