18.3 C
Chișinău
AcasăActualEconomia zonei euro a înregistrat o creștere surprinzătoare în cel de-al doilea...

Economia zonei euro a înregistrat o creștere surprinzătoare în cel de-al doilea trimestru

Conform unei estimări preliminare publicate de Eurostat, economia zonei euro a înregistrat o revenire semnificativă în cel de-al doilea trimestru al acestui an, depășind așteptările analiștilor și îmbunătățindu-se semnificativ față de stagnarea înregistrată în primele trei luni ale anului. Produsul Intern Brut (PIB) al celor 20 de țări care au adoptat moneda unică europeană a crescut cu 0,3% în perioada aprilie-iunie, comparativ cu primul trimestru al anului.

Această revenire neașteptată vine în contextul în care, în ultimele trei luni, PIB-ul a scăzut cu 0,1%, ceea ce a determinat Banca Centrală Europeană să implementeze o serie de majorări ale dobânzilor în efortul de a stimula economia. Cu toate acestea, cifrele actuale arată o schimbare semnificativă în tendință, iar analiștii de la Reuters și CNN au remarcat creșterea pozitivă a PIB-ului.

În ciuda acestei creșteri economice pozitive, rata anuală a inflației din zona euro a continuat să scadă în luna iulie, ajungând la 5,3%, față de 6,1% înregistrat în luna mai, conform Eurostat. Acest declin a fost influențat de reducerea prețurilor la energie. În mod specific, costurile la energie au scăzut cu 6% în luna iulie, urmând un declin de 5,6% în luna iunie. Cu toate acestea, rata de creștere a prețurilor la alimente, băuturi alcoolice și țigări a rămas ridicată, fiind urmată de prețurile la servicii și produse industriale.

Inflația de bază, care exclude prețurile volatile pentru bunurile precum energia și alimentele, a înregistrat o creștere de 6,6% în luna iulie, după o avans de 6,8% în luna iunie, indicând că inflația în continuare rămâne o preocupare importantă pentru zona euro.

În același timp, cererea pentru împrumuturi de afaceri a atins un minim record în al doilea trimestru, reflectând o posibilă precauție din partea companiilor în contextul incertitudinilor economice. Cu toate acestea, datele recente ar putea determina Banca Centrală Europeană să reevalueze strategia sa și să ia în considerare o pauză de la măsurile de majorare a dobânzilor începând din toamnă.

În concluzie, economia zonei euro pare să fi reușit să depășească provocările din primele trei luni ale acestui an, înregistrând o creștere surprinzătoare în cel de-al doilea trimestru. Cu toate acestea, fluctuațiile în inflație și împrumuturile de afaceri indică faptul că există încă vulnerabilități și provocări pe termen scurt pentru economia regiunii.

Din aceeaşi categorie

Peskov: „Panica în rândul ucrainenilor crește”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin,...

Purtarea panglicilor bicolore este interzisă de 9 mai: IGP recomandă evitarea mesajelor politice

Șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a...

Parlamentul simplifică viața antreprenorilor: formularele tipizate dispar

Veste bună pentru antreprenorii din Moldova: Parlamentul a adoptat...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.