12.7 C
Chișinău
AcasăActual300 de afaceri locale vor primi granturi prin intermediul proiectului „UE pentru...

300 de afaceri locale vor primi granturi prin intermediul proiectului „UE pentru IMM-uri”

300 de întreprinderi mici și mijlocii din Republica Moldova, preponderent din sate, vor primi finanțare nerambursabilă europeană prin intermediul proiectului „UE pentru IMM-uri”. Banii vor putea fi utilizați pentru a-și crea, dezvolta, extinde sau internaționaliza afacerile. Pentru acest lucru, Uniunea Europeană a alocat 8 milioane de euro sub formă de fonduri nerambursabile pentru cofinanțarea a șapte programe de stat de sprijinire a antreprenoriatului, implementate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

„Uniunea Europeană continuă să susțină antreprenoriatul din Republica Moldova pentru dezvoltarea infrastructurii de suport în regiuni și susținerea integrării Moldovei în spațiul economic european. Cu ajutorul programelor de asistență și a dialogului constant, promovăm bune practici, transparența și respectarea principiilor democratice în procesul de dezvoltare economică”, a notat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul dezvoltării economice și digitizării Dumitru Alaiba.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a menționat că noul grant pentru sprijinirea IMM-urilor din Moldova va îmbunătăți accesul la fonduri nerambursabile și va oferi oportunități pentru investițiile productive extrem de necesare. „Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova pentru ca aceasta să-și dezvolte o economie mai puternică”, a declarat Jānis Mažeiks.

Directorul ODA, Dumitru Pîntea, a reiterat impactul sprijinului european pentru antreprenoriatul autohton. „Susținerea Uniunii Europene contribuie în mod esențial la acoperirea necesităților reale ale mediului de afaceri, creșterea competitivității, modernizarea, implementarea standardelor europene de calitate și creșterea rezilienței afacerilor”, a spus directorul ODA.

Lansarea proiectului de asistență europeană s-a desfășurat la unul din primii beneficiari ai asistenței comunitare – o companie din Băcioi specializată în producerea vinului, sticlelor și cutiilor decorative pentru produsele alcoolice.

Pe 24 mai 2023 a fost semnat un Contract de grant direct al UE cu ODA privind alocarea a 8 milioane de euro în perioada 2023-2026 pentru suplimentarea bugetului de stat a 7 programe de finanțare nerambursabilă: PARE 1+2, Start pentru Tineri, Programul de Ecologizare a ÎMM-urilor, Programul de Transformare Digitală, Programul de Retehnologizare și eficiență energetică, Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin și Programul de Turism Rural.

Din aceeaşi categorie

Republica Moldova își îmbunătățește semnificativ scorul în Indicele Percepției Corupției

Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă a scorului...

Trei partide pro-europene din Moldova formează o alianță pentru a contesta guvernarea PAS

Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA), Liga Comunelor și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.