6.6 C
Chișinău
AcasăActualPE a votat prelungirea cu un an a măsurii de liberalizare a...

PE a votat prelungirea cu un an a măsurii de liberalizare a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană

Vot final în Parlamentul European pentru prelungirea cu un an a măsurii de liberalizare a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Potrivit eurodeputatului Siegfried Mureșan, astfel se dorește ca Republicii Moldova să-i fie oferit cât mai mult acces pe piața europeană în condițiile în care războiul din Ucraina a afectat puternic comerțul internațional al țării, transmite IPN.

„Prin votul de astăzi, ne asigurăm că această nouă decizie este adoptată la timp, înainte de a expira decizia în vigoare de suspendare a taxelor de import, adică 24 iulie 2023. Produsele moldovenești care erau exportate spre est, prin tranzitarea Ucrainei, au rămas fără piață de desfacere. Tocmai de aceea, în 2022 am hotărât la nivel european să suspendăm taxele de import la cele 7 categorii de produse care fac obiectul cotelor tarifare: roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri. Astăzi am decis să prelungim această decizie pentru încă un an”, precizează Siegfried Mureșan.

Potrivit lui, accesul pe piața europeană a ajutat semnificativ Republica Moldova în ultimul an. În ansamblu, exporturile din Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022.

„Trebuie să continuăm să oferim cât mai mult acces produselor moldovenești în Europa. UE este cea mai mare piață internă din lume. Ca atare, accesul liber al produselor moldovenești nu are niciun impact negativ asupra pieței UE, dar aduce un mare beneficiu producătorilor din Republica Moldova”, susține europarlamentarul. În opinia sa, este nevoie să fie luată o decizie pentru liberalizarea permanentă a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. O liberalizare permanentă, spre deosebire de suspendarea temporară a taxelor și cotelor de import, va oferi mai multă predictibilitate pe piața din Republica Moldova care, astfel va putea atrage mai mulți investitori importanți.

Din aceeaşi categorie

Republica Moldova își îmbunătățește semnificativ scorul în Indicele Percepției Corupției

Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă a scorului...

Trei partide pro-europene din Moldova formează o alianță pentru a contesta guvernarea PAS

Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA), Liga Comunelor și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.