14.4 C
Chișinău
AcasăActualTrilaterală Iohannis-Scholz-Maia Sandu, la Palatul Cotroceni

Trilaterală Iohannis-Scholz-Maia Sandu, la Palatul Cotroceni

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost primită luni la Palatul Cotroceni. Aceasta a participat la o trilaterală cu președintele Klaus Iohannis și cancelarul german Olaf Scholz. „Republica Moldova nu este singură”, a transmis președintele României la declarațiile de presă comune. „Unii au vrut ca Moldova să cadă, Moldova se ține dreaptă”, a declarat și președinta Republicii Moldova.

„Avem o viziune similară cu privire la importanța unui sprijin robust politic, financiar și tehnic, pentru asigurarea stabilității și pentru consolidarea parcursului său european. Am transmis doamnei Președinte Sandu un mesaj clar: vom continua să fim ferm și neabătut alături de Chișinău! Cu atât mai mult cu cât Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituționale. Cu toate provocările, Președintele Maia Sandu, Guvernul și Parlamentul de la Chișinău au acționat responsabil, eficient și hotărât.

Au făcut eforturi substanțiale pentru a desprinde Republica Moldova de zona inconfortabilă de dependență permanentă în care a fost mult timp captivă”, a declarat președintele Klaus Iohannis. Acesta a precizat că „România va fi mereu alături de Republica Moldova”. „Am abordat în mod prioritar tema integrării europene a Republicii Moldova, singura opțiune capabilă să asigure un viitor democratic, prosper și stabil pentru cetățenii săi. Am avut o discuție aplicată referitoare la evoluțiile din Republica Moldova și la provocările cu care se confruntă aceasta. Autoritățile de la Chișinău trebuie să gestioneze, printre altele, consecințele războiului, creșterea prețurilor și nevoia de asigurare a resurselor energetice pentru următorul sezon. Acestea sunt teme pe care le abordăm cu prioritate și la nivelul Uniunii Europene. Republica Moldova se află în prima linie, confruntată cu consecințele războiului de la granița sa și cu acțiuni de destabilizare extrem de virulente ale Rusiei, toate puternic resimțite de cetățeni.

România va fi mereu alături de Republica Moldova și suntem uniți la nivelul Uniunii Europene în a-i acorda tot sprijinul necesar, inclusiv pentru întărirea rezilienței sale și pentru protejarea sa în fața acțiunilor destabilizatoare”, a mai declarat președintele. Maia Sandu a mulțumit Germaniei și României pentru susținere și a spus că locul Republicii Moldova este „în marea familie europeană”. „Mă bucur că Republica Moldova este partener de dialog pentru România și Germania. (…) Republica Moldova e protejată astăzi de scutul eroilor ucraineni. Republica Moldova este cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei. Sprijinul Bucureștiului și Berlinului este foarte apreciat”, a declarat aceasta.

„La rândul ei, Moldova asigură împreună cu Ucriana securitatea hotarului european. Unii au vrut ca Moldova să cadă, Moldova se ține dreaptă. Am scăpat de șanatajul rusesc al gazului și am rămas de partea valorilor europene. Moldova a arătat lumii întregi că suntem o țară europeană. În marea familie europeană, acolo merge Republica Moldova și vă suntem recunoscători pentru ajutorul dat pentru aderarea la UE”, a mai spus președinta Republicii Moldova. De asemenea, Maia Sandu a mulțumit României „pentru propunerea de sancționare a celor care sprijină destabilizarea Republicii Moldova.” La rândul său, Olaf Scholz a spus că Moldova face parte din familia europeană și a anunțat o deplasare la Chișinău.

„Moldova face parte din familia noastră europeană. Moldova nu e singură ci beneficiază de sprijin masiv internațional. Vom călători la Chișinău la 1 iulie la cel de-al doilea summit al comunității politice europene care va fi organizat de Moldova. Această întâlnire va demonstra încă o dată unitatea Europei. (…) Sprijinim Moldova cu tot ce ne stă în putință pentru a se apăra de încercările de destabilizare ale Rusiei”, a declarat Scholz.

Reuniunea trilaterală de la Cotroceni a avut ca scop consolidarea sprijinului în toate domeniile pentru asigurarea rezilienței, a stabilității și a securității Republicii Moldova și pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova, potrivit Administrației Prezidențiale. Anterior, Maia Sandu a fost primită, luni, de Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, la Palatul Elisabeta. La intrarea în Palatul Elisabeta, Maia Sandu a fost întâmpinată de Majestatea Sa şi Principele Consort. Maia Sandu a plantat un stejar în grădina Palatului Elisabeta, fiind invitată ulterior de Familia Regală la un dejun. La finalul vizitei, preşedintele Republicii Moldova va semna în Cartea de Aur a Palatului Elisabeta, deschisă în anul 1937.

 

Din aceeaşi categorie

59 de companii din Republica Moldova vor beneficia de granturi în valoare de 25 milioane de lei

Un număr de 59 de companii din Republica Moldova...

Circa 150 de mii de familii vor primi vouchere pentru procurarea electrocasnicelor eficiente energetic

Aproximativ 150 de mii de familii vulnerabile din întreaga...

Moldova și Spania simplifică recunoașterea permiselor de conducere

Începând de astăzi, cetățenii moldoveni cu reședința în Spania...

Partidele politice se pot înregistra din 21 august în calitate de participanți la referendumul privind aderarea la UE

Partidele politice și blocurile electorale se pot înregistra din...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.