12.7 C
Chișinău
AcasăActualSUA oferă un un suport în sumă de 220 de milioane de...

SUA oferă un un suport în sumă de 220 de milioane de dolari pentru proiectele energetice din Republica Moldova

Guvernul Statelor Unite ale Americii a aprobat acordarea Republicii Moldova a unui grant suplimentar în valoare de 220 de milioane de dolari pentru implementarea de proiecte majore în sectorul energetic. Acest acord a fost aprobat în lectura a doua de către o majoritate covârșitoare de 56 de deputați.

Scopul finanțării adiționale este de a spori independența energetică a Republicii Moldova și de a reduce dependența de Rusia prin conectarea sectorului energetic al țării la sistemele europene. Vicepreședinta Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Valentina Manic, a subliniat importanța acestui grant în atragerea de investiții în producția locală de energie și diversificarea aprovizionării cu gaze naturale.

„Alocarea acestei sume impresionante de 220 de milioane de dolari sub formă de grant va aduce o contribuție semnificativă la fondurile totale angajate până acum în temeiul acestui acord. Astfel, planul financiar se va revizui în mod pozitiv. Această sumă va fi utilizată în mod specific pentru proiectele strategice din sectorul energetic”, a afirmat Valentina Manic într-un comunicat de presă.

Potrivit Acordului, finanțarea totală va depăși 392 de milioane de dolari, într-o formă de asistență nerambursabilă acordată Republicii Moldova. De asemenea, Acordul prevede sprijin bugetar suplimentar în valoare de aproximativ 77 de milioane de dolari din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

O condiție importantă a acordului este ca Republica Moldova să rămână aliniată la Agenda Energetică a Uniunii Europene. În acest sens, autoritățile moldovene se angajează să continue procesul de armonizare a legislației naționale cu regulamentele și standardele Uniunii Europene.

Această inițiativă de colaborare între SUA și Republica Moldova reprezintă un pas semnificativ în direcția consolidării securității energetice a Moldovei și a întăririi legăturilor cu Uniunea Europeană.

Din aceeaşi categorie

Republica Moldova își îmbunătățește semnificativ scorul în Indicele Percepției Corupției

Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă a scorului...

Trei partide pro-europene din Moldova formează o alianță pentru a contesta guvernarea PAS

Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA), Liga Comunelor și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.