20.2 C
Chișinău
AcasăActualRepublica Moldova a avansat în ratingul mondial privind libertatea presei

Republica Moldova a avansat în ratingul mondial privind libertatea presei

Republica Moldova se poziționează pe locul 40 din 180 în Indicele privind Libertatea presei la nivel mondial, în creștere cu 49 de puncte față de anul 2021, a anunţat astăzi Consiliul Audiovizualului, transmite MOLDPRES.

Potrivit instituţiei, Moldova a obținut un scor de 73,47 din maximum 100 de puncte, în raport cu scorul de 68,39 din anul precedent.

Indicele privind Libertatea presei în lume este întocmit anual de organizația internațională „Reporteri Fără Frontiere” (RFF). Scopul este de a compara nivelul de libertate a presei de care se bucură jurnaliştii şi instituțiile media din 180 de ţări.

La acordarea scorului sunt analizați un șir de factori: contextul politic, cadrul legal, contextul economic și sociocultural, precum și siguranța jurnaliștilor din fiecare țară.

Punctajul acordat se bazează pe definiția libertății presei formulată de RFF și de experții săi. „Libertatea presei este definită ca abilitatea jurnaliștilor, ca indivizi și colectivități, de a selecta, produce și difuza știri în interes public, independent de interferențele politice, economice, juridice și sociale și în absența amenințărilor la adresa siguranței lor fizice și psihice ”, indică sursa citată

Pe primele trei poziții se află țările scandinave – Norvegia (92,65 puncte), Danemarca (90,27 puncte) și Suedia (88,84 puncte).

Din aceeaşi categorie

Peskov: „Panica în rândul ucrainenilor crește”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin,...

Purtarea panglicilor bicolore este interzisă de 9 mai: IGP recomandă evitarea mesajelor politice

Șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a...

Parlamentul simplifică viața antreprenorilor: formularele tipizate dispar

Veste bună pentru antreprenorii din Moldova: Parlamentul a adoptat...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.