11.1 C
Chișinău
AcasăMagazinPeste 300 de milioane de joburi ar putea fi afectate de Inteligența...

Peste 300 de milioane de joburi ar putea fi afectate de Inteligența Artificială

Inteligența Artificială duce la progres, dar vine cu un preț: forța de muncă umană va fi înlocuită.

Potrivit economiștilor Goldman Sachs, 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă din întreaga lume ar putea fi automatizate în urma celui mai nou val de inteligență artificială, care a dat naștere unor platforme precum ChatGPT, relatează CNN.

Într-un raport dat publicității, specialiștii au estimat că 18% din locurile de muncă full time la nivel global ar putea fi computerizate, iar efectele vor fi resimțite mai ales în economiile avansate.

Așa numiții white collars (gulere albe, angajați care desfășoară activități profesionale, de birou, de conducere sau administrative – n.r.) sunt mai expuși riscului ca joburile lor să fie preluate de Inteligența Artificială decât angajații care desfășoară munci fizice. E de așteptat ca lucrătorii în domeniul administrativ și avocații să fie cei mai afectați, se arată în raport, spre deosebire de muncitorii în construcții sau personalul de curățenie.

În Statele Unite și Europa, aproximativ două treimi din locurile de muncă actuale „sunt expuse unui anumit grad de automatizare AI“ și până la un sfert din toată munca ar putea fi realizată complet de AI, estimează banca Goldman Sachs.

„Deși impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii va fi semnificativ, majoritatea locurilor de muncă și a domeniilor de activitate sunt doar parțial expuse și, prin urmare, sunt susceptibile de a fi mai degrabă completate decât înlocuite de AI“, se mai arată în raport.

Din aceeaşi categorie

Oamenii cu cip în creier. Elon Musk anunţă o premieră mondială

Start-up-ul Neuralink, al cărui co-fondator este Elon Musk, a...

Predicție cumplită: în 2024, „un compatriot” îl va ucide pe președintele rus Vladimir Putin

Baba Vanga, o celebră clarvăzătoare, a spus că în...

Informații uluitoare despre vitamine

Nici pe departe nu știm totul despre vitamine! Atât...

Jurnalistul Valeriu Saharneanu a publicat o carte despre războiul din Ucraina

La Biblioteca Națională a fost lansată astăzi cartea ”Război...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.