17.7 C
Chișinău
AcasăActualRegizorul Cristian Mungiu va fi invitat special la Zilele Filmului Românesc din...

Regizorul Cristian Mungiu va fi invitat special la Zilele Filmului Românesc din Chișinău, ediția a IX-a

Cunoscutul regizor român Cristian Mungiu va fi invitatul special al celei de-a IX-a ediții a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) din Chișinău. Evenimentul, ce se va desfășura între 21 și 24 septembrie, va avea loc la Cinematograful Cineplex-Loteanu și va oferi publicului patru zile pline de pelicule de calitate.

Organizatorii anunță că toate proiecțiile programate în cadrul evenimentului vor fi cu intrare liberă.

Deschiderea oficială va fi marcată de prezentarea în premieră în Republica Moldova a celei mai recente creații cinematografice semnate de Cristian Mungiu, intitulată „R.M.N.” și realizată în 2022. Regizorul a fost dedicat în mod special acestei ediții a ZFR, secțiunea „Focus” concentrându-se pe opera sa remarcabilă. În cadrul acestei secțiuni vor fi proiectate și alte filme emblematice, precum „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007), peliculă recompensată cu prestigiosul premiu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, și lungmetrajul său de debut, „Occident” (2002).

Cristian Mungiu însuși va avea ocazia să interacționeze cu publicul din Chișinău, fiind programate întâlniri după proiecțiile filmelor „R.M.N” și „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”.

Pe lângă Chișinău, Zilele Filmului Românesc se vor extinde și în alte șapte orașe din Republica Moldova: Hâncești (21 septembrie), Nisporeni (22 septembrie), Călărași (23 septembrie), Orhei (24 septembrie), Soroca (28 septembrie), Bălți (30 septembrie – 1 octombrie) și Cahul (7-8 octombrie). În aceste localități, vor fi prezentate unele dintre filmele selectate pentru festivalul din Chișinău.

ZFR este un eveniment de marcă în peisajul cultural al Republicii Moldova și este organizat de către Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova Alternative Cinema, în colaborare cu o casă de producție din România. Proiectul beneficiază de sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Moldova, Primăriei Municipiului Chișinău și Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

 

Din aceeaşi categorie

Peskov: „Panica în rândul ucrainenilor crește”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin,...

Purtarea panglicilor bicolore este interzisă de 9 mai: IGP recomandă evitarea mesajelor politice

Șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a...

Parlamentul simplifică viața antreprenorilor: formularele tipizate dispar

Veste bună pentru antreprenorii din Moldova: Parlamentul a adoptat...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.