24.4 C
Chișinău
AcasăActualPurtarea panglicii negru-oranj este interzisă în Republica Moldova

Purtarea panglicii negru-oranj este interzisă în Republica Moldova

Purtarea panglicii negru-oranj, cunoscută și sub denumirea de panglica „Sf. Gheorghe”, este interzisă în Republica Moldova, iar cei care o vor afișa în timpul manifestațiilor de pe 9 mai riscă să primească o amendă. Această precizare a fost făcută de către șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu.

În cadrul unei conferințe de presă, Cernăuțeanu a afirmat că polițiștii au analizat cu atenție decizia Curții Constituționale din 11 aprilie și au ajuns la concluzia că instanța a declarat neconstituțională doar o sintagmă („care pot fi confundate cu acestea”), în timp ce simbolurile asociate cu războiul rămân interzise.

„Este bine cunoscut faptul că această panglică bicoloră este simbolistica agresiunilor militare care se desfășoară acum pe teritoriul Ucrainei”, a declarat șeful IGP.

Astfel, sunt interzise drapelele, panglicile negru-oranj, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut și alte însemne utilizate de participanții la acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității. Persoanele fizice care etalează, confecționează sau răspândesc astfel de simboluri riscă să primească o amendă între 4.500 și 9.000 de lei, cei care ocupă funcții de răspundere riscă să primească o amendă între 9.000 și 18.000 de lei, iar persoanele juridice riscă să primească o amendă între 18.000 și 30.000 de lei.

Cernăuțeanu a explicat că purtarea panglicii „Sf. Gheorghe” este permisă doar ca parte componentă a unei medalii și a îndemnat cetățenii să se conformeze legii, pentru a evita să cadă pradă provocărilor venite din afară.

Din aceeaşi categorie

În luna octombrie, Parlamentul European va adopta o rezoluție privind parcursul european al R. Moldova

Parlamentul European va organiza o dezbatere și va adopta...

Cine pregătește echipa de negociatori ai R. Moldova la UE?

Demnitari, diplomați și funcționari moldoveni sunt instruiți de foști...

Au fost anunțați câștigătorii concursului publicațiilor jurnalistice în scopul dezmințirii miturilor din sectorul energetic

Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

Uniunea Europeană și PNUD anunță câștigătorii concursului „Economisirea energiei în imagini”

niunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.