12.7 C
Chișinău
AcasăActualPreședintele Klaus Iohannis: România nu poate apăra militar R. Moldova

Președintele Klaus Iohannis: România nu poate apăra militar R. Moldova

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că România nu ar putea apăra militar Republica Moldova în cazul unei escaladări a războiului din Ucraina. Într-o conferință de presă susținută astăzi, președintele Iohannis a subliniat că România, ca membru al NATO, are responsabilități clare față de aliații săi, dar Republica Moldova este un stat neutru, iar intervenția militară directă într-un conflict nu este o opțiune viabilă.

Cu toate acestea, președintele a precizat că România poate sprijini Republica Moldova prin intermediul altor forme de asistență. „Există mai multe modalități prin care putem ajuta Moldova, cum ar fi instruirea militară, furnizarea de echipamente și armament și alte forme de sprijin. Suntem angajați în a oferi sprijin în aceste domenii”, a afirmat Iohannis.

În ceea ce privește securitatea spațiului aerian al Republicii Moldova, președintele a recunoscut că există dificultăți din cauza apartenenței Moldovei la NATO. „Aceasta este o problemă complicată, deoarece suntem obligați să respectăm acordurile și angajamentele noastre în cadrul NATO”, a subliniat Iohannis.

În timp ce discuta despre procesul de integrare europeană al Republicii Moldova, președintele Iohannis a subliniat că succesul acestuia depinde în mare măsură de eforturile autorităților moldovenești. În acest sens, el a menționat exemplul Balcanilor de Vest, unde procesul de integrare europeană a fost marcat de progrese și dificultăți. Președintele Iohannis a exprimat speranța că Republica Moldova va continua pe un trend ascendent și va realiza obiectivele sale europene până în anul 2030, așa cum a fost anunțat de președinta Maia Sandu.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis vin în contextul în care tensiunile din Ucraina au crescut în ultima perioadă, iar temerile cu privire la extinderea conflictului s-au intensificat. În aceste condiții, România își reafirmă angajamentul său față de securitatea regiunii, dar subliniază că sprijinul va fi acordat în conformitate cu principiile și acordurile internaționale la care este parte.

Din aceeaşi categorie

Republica Moldova își îmbunătățește semnificativ scorul în Indicele Percepției Corupției

Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă a scorului...

Trei partide pro-europene din Moldova formează o alianță pentru a contesta guvernarea PAS

Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA), Liga Comunelor și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.