11.1 C
Chișinău
AcasăActualParlamentul găzduiește o expoziție dedicată evenimentelor din 7 aprilie 2009

Parlamentul găzduiește o expoziție dedicată evenimentelor din 7 aprilie 2009

Parlamentul găzduiește expoziția de mixed media „Frontiere” dedicată evenimentelor din 7 aprilie 2009. Vizitatorii instituției parlamentare vor avea ocazia să vadă diferite obiecte și documente recuperate din clădire după evenimentele de atunci, transmite MOLDPRES.

Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Legislativului, în premieră, sunt expuse mai multe lucruri salvate din incendiu – un microfon, un covor roșu, telefoane de birou, instalații audio și video și un drapel. Un capitol aparte al expoziției îl constituie cel al documentelor care au fost salvate, dar care păstrează urmele incendiului. Documentele aparțin Arhivei Parlamentului. În timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009 a ars o parte a colecției de documente din Arhiva Legislativului. Au fost distruse circa 3000 de dosare, care conțineau informații din perioada 1946-2009. Este vorba de stenograme ale ședințelor plenare ale Parlamentului, colecții de acte adoptate, hotărâri ale Biroului permanent, procese-verbale ale ședințelor comisiilor, dispoziții ale conducerii Parlamentului, documente privind activitatea fracțiunilor parlamentare, dosare personale ale deputaților și angajaților Secretariatului Legislativului.

De asemenea, expoziția conține o serie de fotografii ce prezintă evenimentele din 7 aprilie 2009, precum și mai multe lucrări realizate de artista multimedia Valeria Barbas. Pictorița, care este și curatorul expoziției, a realizat lucrările pe parcursul a două decenii, fiind inspirată de diverse evenimente socio-politice. „Proiectul expozițional „Frontiere” relevă o retrospectivă a evenimentelor cruciale care au marcat şi au zdruncinat Republica Moldova pe parcursul celor treizeci de ani de independență, având drept axă de referință data de 7 aprilie 2009. Expoziţia prezintă în premieră o colaborare fructuoasă între diverse medii de filieră istorică şi ale artei contemporane. Aceasta îşi găseşte expresia în conceptul frontierelor, privit în diverse perspective, fie geografice, istorice, fie de natură interioară, umană”, a menționat artista Valeria Barbas.

Expoziția care marchează simbolic 14 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009 va putea fi vizitată la Parlament până pe 10 aprilie. Ulterior, aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Din aceeaşi categorie

Republica Moldova își îmbunătățește semnificativ scorul în Indicele Percepției Corupției

Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă a scorului...

Trei partide pro-europene din Moldova formează o alianță pentru a contesta guvernarea PAS

Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA), Liga Comunelor și...

Tarife reduse la roaming pentru cetățenii Republicii Moldova care călătoresc în UE

Cetățenii moldoveni beneficiază de tarife reduse la roaming. Acordul...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.