21.2 C
Chișinău
AcasăActualParlamentul exprimă solidaritate cu familia Anei Maria Guja și anunță audieri privind...

Parlamentul exprimă solidaritate cu familia Anei Maria Guja și anunță audieri privind violența împotriva femeilor

Vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, a condamnat astăzi uciderea brutală a Anei Maria Guja, o tânără de 19 ani însărcinată, și a cerut o acțiune urgentă pentru a combate violența împotriva femeilor în Republica Moldova.

„În 2022, 24 de femei și-au pierdut viața, iar în 2023 au fost înregistrate 21 de cazuri de acest gen. Este o tragedie”, a declarat Gherman în cadrul unei ședințe plenare a Parlamentului. „Ana-Maria a murit doar pentru că este femeie. Victima nu are nicio vină.”

Gherman a anunțat că la 30 aprilie vor avea loc audieri publice în Parlament pentru a discuta „răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave”. Audierile vor avea loc la ora 13:00 și vor fi deschise publicului.

„Fiecare femeie din Republica Moldova are dreptul să trăiască o viață în siguranță”, a declarat Gherman. „Ne exprimăm solidaritatea cu familia victimei Ana Maria dar și cu toate femeile victime ale violenței în bază de gen.”

Ana Maria a dispărut pe 12 aprilie și a fost găsită moartă o săptămână mai târziu într-o râpă din raionul Telenești. Un suspect, un fost polițist de 45 de ani, a fost arestat și este acuzat de omor intenționat. El se declară nevinovat și nu colaborează cu ancheta.

Parlamentul Moldovei a adoptat recent o lege care definește violența împotriva femeilor și prevede măsuri pentru a o combate. Cu toate acestea, mai multe trebuie făcute pentru a proteja femeile și fetele de violență.

Audierile publice de pe 30 aprilie sunt o oportunitate importantă pentru a discuta despre această problemă și pentru a identifica soluții. Se așteaptă ca la audieri să participe reprezentanți ai guvernului, ai societății civile și ai organizațiilor internaționale.

Moartea Anei Maria a șocat și indignat Republica Moldova. Cazul ei a evidențiat încă o dată necesitatea de a lua măsuri mai ferme pentru a combate violența împotriva femeilor.

Audierile publice vor avea loc pe 30 aprilie, la ora 13:00, în Parlamentul Republicii Moldova. Suspectul în acest caz este Gheorghe Cotorobai, un fost polițist de 45 de ani. El este acuzat de omor intenționat și riscă până la 20 de ani de închisoare sau chiar detenție pe viață. Parlamentul a adoptat recent o lege care definește violența împotriva femeilor și prevede măsuri pentru a o combate.

Din aceeaşi categorie

Peskov: „Panica în rândul ucrainenilor crește”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin,...

Purtarea panglicilor bicolore este interzisă de 9 mai: IGP recomandă evitarea mesajelor politice

Șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a...

Parlamentul simplifică viața antreprenorilor: formularele tipizate dispar

Veste bună pentru antreprenorii din Moldova: Parlamentul a adoptat...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.