17.2 C
Chișinău
AcasăActualNATO și-a dublat granița cu Rusia după aderarea Finlandei

NATO și-a dublat granița cu Rusia după aderarea Finlandei

Finlanda a devenit marţi al 31-lea stat membru al NATO, furnizând un aport strategic fundamental şi un spor de capacitate unei organizaţii care, lipsită de forţe armate proprii, se bazează pe cele puse la dispoziţie de membrii săi, comentează France Presse, citată de Agerpres. Este un lucru revoluţionar pentru Finlanda, ce are 1.300 de kilometri de frontieră cu Rusia.

Mult timp ataşată poziţiei sale de nealiniere, ţara nordică se va bucura totuşi de asistenţa militară convenţională a aliaţilor săi şi de descurajarea nucleară. Finlanda se bazează pe 12.000 de soldaţi profesionişti, dar formează peste 20.000 de recruţi în fiecare an şi poate conta în timp de război pe 280.000 de soldaţi apţi de luptă, plus alţi 600.000 de rezervişti, o forţă excepţională în Europa.

Ţara nordică îşi poate spori cu 40% bugetul apărării până în 2026. Ea dispune de o flotă de 55 de avioane de luptă F-18 pe care intenţionează să le înlocuiască cu F-35, de 200 de tancuri şi de peste 700 de tunuri. În schimb, aderarea sa reprezintă ‘„sute de kilometri suplimentari de frontieră de apărat, o sarcină deloc neglijabilă pentru NATO”, potrivit unui observator european. Federaţia Rusă consideră că fiecare nou membru al NATO deplasează corespunzător frontiera geostrategică care o opune Statelor Unite.

Din aceeaşi categorie

În luna octombrie, Parlamentul European va adopta o rezoluție privind parcursul european al R. Moldova

Parlamentul European va organiza o dezbatere și va adopta...

Cine pregătește echipa de negociatori ai R. Moldova la UE?

Demnitari, diplomați și funcționari moldoveni sunt instruiți de foști...

Au fost anunțați câștigătorii concursului publicațiilor jurnalistice în scopul dezmințirii miturilor din sectorul energetic

Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

Uniunea Europeană și PNUD anunță câștigătorii concursului „Economisirea energiei în imagini”

niunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.