24.4 C
Chișinău
AcasăActualNATO este deschis să ajute Republica Moldova să reziste presiunilor rusești

NATO este deschis să ajute Republica Moldova să reziste presiunilor rusești

NATO este deschis să ajute Republica Moldova să reziste presiunilor rusești. Aliații oferă asistență neletală țării noastre și sunt pregătiți să răspundă tuturor solicitărilor Chișinăului. Secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, a vorbit într-un interviu, realizat la Bruxelles de corespondentul Moldova 1 Victoria Pădure, că Republica Moldova are tot dreptul să ceară ajutorul Alianței Nord-Atlantice.

„Lucruri de care Republica Moldova are nevoie. Și cred că nu este vreun mister când vezi că trec rachete rusești pe de-asupra văzduhului și poate chiar cad pe teritoriul Republicii Moldova, că ai nevoie de un sistem de apărare antiaeriană, că ai nevoie de un sistem anti-drone, că ai nevoie de protecție cibernetică, că ai nevoie de luptă împotriva dezinformării și atacurilor hibride. Sunt lucruri evidente. Și este absolut legitim ca Republica Moldova să obțină astfel de instrumente pentru apărarea teritoriului și populației sale”, a menționat secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană.

La summitul de anul trecut de la Madrid, NATO a declarat Rusia drept dușman strategic al alianței deși până atunci Moscova era considerată partenerul aliaților occidentali. Invazia rusă a provocat și extinderea NATO.

„Noi suntem în primul rând o comunitate de națiuni unite prin aceleași valori: pace, securitate, democrație, domnia legii. Aceste lucruri ne unesc și dacă vedeți astăzi țări care nici nu s-ar fi gândit să vină către NATO, Finlanda și Suedia sau Ucraina înainte de 2015, Ucraina nu avea în constituție prevederi cu privire la aderarea la Uniunea Europeană până când cineva a încercat să-i oprească din decizia lor suverană să meargă către Europa”, a adăugat Mircea Geoană.

Bucureștiul va oferi asistență financiară pentru armata Republicii Moldova prin intermediul NATO – în valoare de 750 de mii de dolari, anunțase recent ministrul de externe Bogdan Aurescu la Consiliul Nord-Atlantic de la Bruxelles.

Din aceeaşi categorie

În luna octombrie, Parlamentul European va adopta o rezoluție privind parcursul european al R. Moldova

Parlamentul European va organiza o dezbatere și va adopta...

Cine pregătește echipa de negociatori ai R. Moldova la UE?

Demnitari, diplomați și funcționari moldoveni sunt instruiți de foști...

Au fost anunțați câștigătorii concursului publicațiilor jurnalistice în scopul dezmințirii miturilor din sectorul energetic

Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

Uniunea Europeană și PNUD anunță câștigătorii concursului „Economisirea energiei în imagini”

niunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.