17.2 C
Chișinău
AcasăActual47% dintre cetățenii R. Moldova vor integrare în UE, în timp ce...

47% dintre cetățenii R. Moldova vor integrare în UE, în timp ce 32,5% vor integrare în Uniunea Economică Eurasiatică

La un eventual referendum la care votanții ar avea de ales între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, 47% ar selecta prima opțiune, iar 32,5% – pe cea de a doua. 16% dintre respondenți nu au decis sau nu au știut ce să răspundă, iar 4,5% au declarat că nu ar participa la un astfel de exercițiu electoral. Datele se conțin în Barometrul Opiniei Publice 2023, realizat de compania sociologică CBS-AXA și prezentat de Institutul de Politici Publice.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al IPP, Arcadie Barbăroșie, a declarat că, dacă sunt analizate răspunsurile anterioare la această întrebare, se poate observa că cel mai mare procent al celor care ar vota pentru Uniunea Europeană este 56%. Acest maxim a fost atins în iunie 2021. Pe parcurs, acest indicator a coborât la 48%, 47%. Cât despre opțiunea pentru Uniunea Economică Eurasiatică, pentru ea s-au pronunțat anterior circa 31,7%, iar acum acest indicator este ușor în creștere ajungând la 32,5% în actualul sondaj.

„Este o întrebare la care trebuie să se gândească politicienii, dar și noi trebuie să ne gândim cum să convingem cetățeanul că integrarea în Uniunea Europeană este calea cea mai importantă pentru Republica Moldova. Ea trebuie gândită și votată în cadrul unui referendum”, este de părere Arcadie Barbăroșie.

Din aceeaşi categorie

În luna octombrie, Parlamentul European va adopta o rezoluție privind parcursul european al R. Moldova

Parlamentul European va organiza o dezbatere și va adopta...

Cine pregătește echipa de negociatori ai R. Moldova la UE?

Demnitari, diplomați și funcționari moldoveni sunt instruiți de foști...

Au fost anunțați câștigătorii concursului publicațiilor jurnalistice în scopul dezmințirii miturilor din sectorul energetic

Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

Uniunea Europeană și PNUD anunță câștigătorii concursului „Economisirea energiei în imagini”

niunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.