2.2 C
Chișinău
AcasăIstoriiZbor de fluturi într-un ring de box

Zbor de fluturi într-un ring de box

„Zbor de fluturi într-un ring de box”, așa se mișcă boxerii, e convinsă Daria Kozorez din Tiraspol, care va deschide curând o sală modernă de box, datorită susținerii oferite de Uniunea Europeană, prin intermediul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Daria are 21 de ani și de când se ține minte practică sportul. De la 16 ani a decis să devină sportivă de performanță. O vacanță plictisitoare a făcut-o să caute cu ce să-și umple timpul: „Eu jucam baschet, dar, din păcate, au fost închise cursurile. Eu tot timpul am fost mai energică și am decis să încerc altceva. A ieșit antrenorul meu Anatolie și mi-a zis: ‘hai, vino la box!’ Atunci m-am gândit că sunt fată și de ce aș merge. Credeam că voi frecventa 2-3 zile și voi abandona, dar iată-mă că sunt încă aici.”

Daria vorbește puțin, asta pentru că îi place să-și demonstreze performanțele în ring, nu prin vorbe, spune ea. În palmaresul de medalii pe care îl are Daria se găsește și o medalie de aur obținută în cadrul Campionatului European la Box, o medalie de argint la Campionatul Mondial la Box pentru Tineret și alte patru medalii de bronz. Fiecare dintre aceste medalii au fost obținute prin muncă și câte două antrenamente zilnice.

„Prima competiție internațională la care am participat a fost în Bulgaria. Totul era foarte nou pentru mine, aveam multe emoții, eram într-o țară nouă; eu până atunci nu vizitasem altă țară. Totul era foarte frumos: verde, marea pentru prima dată am văzut-o atunci, a fost uimitor și în prima rundă am avut performanță bună, apoi emoțiile m-au copleșit la a doua rundă. Atunci am luat locul trei, am luat medalia de bronz”, își amintește Daria.
„Apoi am fost la un alt campionat de box, într-o altă categorie de greutate și acolo am luat locul întâi. Pur și simplu am avut și un stimulent: mi-am dorit să fiu prima! Așa că mă antrenam intens, am trăit cu această idee și așa am ajuns prima și ulterior am mers la campionatul mondial pentru juniori și acolo am luat medalia de argint”, spune Daria.

„Boxul a devenit familia mea”

Cel puțin patru ore pe zi, Daria le dedică antrenamentelor. Dintre toate exercițiile pe care le are, cel mai mult îi place să-și îmbunătățească tehnicile de apărare și luptele cu un concurent imaginar. În urma miilor de antrenamente, a înțeles că într-un ring de box trebuie să zbori, astfel încât un concurent, real sau imaginar, să nu te poată prinde.

„Fetele sunt puternice, prin natura lor. Nu doar bărbații sunt puternici. Femeile au dreptul de a se antrena și cel mai important să știe să se apere; pur și simplu nu trebuie să le fie frică și să încerce”, afirmă Daria.

Daria face parte din categoria grea la box (81-91 de kilograme). Tânăra își propune să îmblânzească acest sport dur, în așa fel încât amatorii să-și consolideze rezistența și energia fizică. Așa s-a născut ideea ei de afacere.

În primăvara anului 2022, Daria a obținut un grant de 15.000 de euro de la programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Cu banii obținuți, tânăra va deschide o sală de sport dotată cu un ring de box, saci de box, haltere, aparate de fitness.
În noua sală de sport, Daria va avea rolul de antrenoare atât pentru copii și tineri, cât și pentru alți doritori.

„În viață e la fel ca în box. În ring tot întâlnim probleme, eșecuri, traume și în viață tot sunt asemenea situații, cum ar fi probleme în familie sau cu prietenii sau la locul de muncă și sportul, în special boxul, ajută. Să vii de exemplu la sacul de box și să-ți descarci emoțiile, iar după asta să vii acasă cu sufletul împăcat”, așa speră Daria să convingă cât mai mulți tineri și tinere să încerce să intre în ringul de box.

„Prin exemplul meu eu le voi demonstra fetelor în special că nu trebuie să se teamă, trebuie doar să fie deschise, ambițioase”, conchide Daria.

Alți 13 tineri antreprenori și antreprenoare precum Daria Kozorez au fost selectați/selectate prin concurs de programul Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, pentru a lansa sau pentru a dezvolta o afacere.

Din aceeaşi categorie

Satul european | La Pîrîta, raionul Dubăsari, a fost amenajat un teren multifuncțional pentru copii

Peste 170 de copii din satul Pîrîta, raionul Dubăsari,...

Regulamentul de organizare și implementare a votului prin corespondență a fost aprobat

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat astăzi Regulamentul privind...

Muzeu într-un butoi uriaș, la Scoreni

Muzeul satului Scoreni din raionul Strășeni va fi amplasat...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.