24.4 C
Chișinău
AcasăIstoriiUn tânăr din Sîngerei își construiește viitorul acasă

Un tânăr din Sîngerei își construiește viitorul acasă

Dumitru Marandiuc este un tânăr student din orașul Sîngerei, care la doar de 22 de ani, a obținut un grant și a amenajat o seră cu un sistem de irigare. Perseverența aduce și rezultate, iar în mai puțin de o lună va culege și prima recoltă de căpșune.

Dumitru își face studiile la Universitatea de Stat din orașul Bălți, la specialitatea ecologie. Anul trecut a aplicat pentru un grant la Centrul Național de Mediu, iar din banii obținuți a construit o seră de peste 100 de metri pătrați.

„Am văzut pe internet că pot aplica la un grant în cadrul proiectului „Grădina școlară”. Cei cinci mii de euro obținuți presupune cultura de căpșuni, adică răsadul, construcția serei, irigarea”, spune Dumitru Marandiuc.

După ce a studiat domeniul, a înțeles că ar fi rentabil să cultive căpșuni, pe care le-a plantat în luna octombrie. Ulterior, a decis că cea mai bună agricultură este cea protejată și cu sistem de irigare, iar în luna mai așteaptă prima roadă.

„Aceasta este irigarea prin picurare. Distanța dintre găuri este de 21 cm. Căpșunele sunt sădite la aceeași distanță. Pentru că este primul an vom avea o roadă modestă”, a declarat Marandiuc.

Acest proiect este doar un început în activitatea profesională, iar pe viitor, tânărul planifică să-și extindă afacerea, care ar putea deveni una de familie.

„Demult am vrut să avem o afacere de familie, care să ne unească, să primim plăcere împreună de la creșterea acestor culturi”, a spus antreprenorul.

Proiectul „Grădina școlii” pentru dezvoltarea antreprenoriatului agricol modern în rândul tinerilor este finanțat de Uniunea Europeană.

Carolina Străjescu

Din aceeaşi categorie

Ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks, cântă rock pe versurile lui Grigore Vieru de Ziua Limbii Române

Ambasadorul UE la Chişinău, Janis Mazeiks, a adus un...

Antreprenorul social Sergiu Gurău oferă zilnic prânzuri calde pentru 150 de bătrâni solitari din satele Răzeni și Cigârleni

Sergiu Gurău este antreprenor social. Practică această activitate timp...

Principiul celor patru de „C” a fost promovat într-un proiect la un liceu din raionul Rîșcani

Grupul de inițiativă „Tic-Tac Impact de la Liceul din...

Poveste captivantă care ne amintește că gesturile mici de bunătate pot avea un impact imens asupra lumii înconjurătoare

Polițiștii de Frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.