17.7 C
Chișinău
AcasăActualRusia trebuie să se retragă din fiecare metru pătrat al teritoriului ucrainean,...

Rusia trebuie să se retragă din fiecare metru pătrat al teritoriului ucrainean, Dmitro Kuleba

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut marţi ca Moscova să se retragă „din fiecare metru pătrat” al Ucrainei, subliniind că nu poate exista pace cu Rusia „cu orice preţ”, relatează France Presse.

„Vreau să fiu foarte clar, Rusia trebuie să se retragă din fiecare metru pătrat al teritoriului ucrainean. Nu poate exista vreo neînţelegere cu privire la semnificaţia cuvântului retragere”, a afirmat Kuleba, adresându-se online unui forum de discuţii asupra „păcii în Ucraina” sub auspiciile SUA.

„În acest război, noi apărăm lumea democratică în ansamblul său”, a adăugat el. „Nicio altă ţară nu vrea mai mult pacea decât Ucraina. Dar pacea cu orice preţ este o iluzie”, a subliniat Kuleba.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuia să participe la acest forum organizat în marja Summitului pentru democraţie, dar şi-a cerut scuze şi a fost înlocuit de ministrul său de externe.

China a prezentat recent propuneri pentru a se pune capăt războiului în Ucraina, primite cu răceală de Occident, care insistă asupra suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Gazdă a reuniunii în format de videoconferinţă, secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat împotriva unei „capcane cinice” pe care o întind unele iniţiative de pace, fără a le numi.

„Cred că trebuie să ne ferim de ceea ce ar putea părea la suprafaţă ca o liniştire, dar care s-ar putea dovedi de fapt o capcană cinică”, a afirmat Blinken, menţionând ca exemplu o eventuală încetare a focului care nu ar face decât „să îngheţe conflictul” şi să permită Rusiei „să-şi consolideze câştigurile şi să se regrupeze”.

La rândul său, ministrul francez de externe Catherine Colonna a insistat asupra faptului că „justiţia trebuie să prevaleze” şi a subliniat în acest sens că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin reprezintă „un pas major” în lupta împotriva impunităţii.

Ea a invitat de asemenea ţările europene să-şi respecte obligaţiile în acest cadru şi să-l predea pe preşedintele rus CPI dacă acesta va pune piciorul pe teritoriul Uniunii Europene. Ungaria a declarat deja că ea nu-l va preda pe Vladimir Putin.

Din aceeaşi categorie

Peskov: „Panica în rândul ucrainenilor crește”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin,...

Purtarea panglicilor bicolore este interzisă de 9 mai: IGP recomandă evitarea mesajelor politice

Șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a...

Parlamentul simplifică viața antreprenorilor: formularele tipizate dispar

Veste bună pentru antreprenorii din Moldova: Parlamentul a adoptat...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.