12.7 C
Chișinău
AcasăActualRepublica Moldova inițiază retragerea sa din CSI, acuzând lipsa de sprijin în...

Republica Moldova inițiază retragerea sa din CSI, acuzând lipsa de sprijin în rezolvarea conflictului transnistrean și impunerea Rusiei

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat astăzi că Republica Moldova a decis să inițieze procedura de retragere din acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). Motivul principal al acestei decizii este constatarea că apartenența la CSI nu a ajutat Republica Moldova să rezolve conflictul transnistrean și să elibereze teritoriul său de prezența militară a Rusiei.

Potrivit oficialului, CSI, organizația creată de Rusia pe ruinele URSS, a avut ca scop menținerea țărilor ex-sovietice în sfera sa de influență. Cu toate acestea, după 30 de ani de apartenență, devine clar că această organizație nu mai poate fi considerată o comunitate, mai ales după atacurile violente ale Federației Ruse asupra Ucrainei, în care au fost ocupate teritorii și oameni au fost uciși în mod barbar.

Decizia de retragere a Republicii Moldova din CSI reprezintă primul pas în acest proces. Președintele Parlamentului a subliniat că guvernul și parlamentul analizează deja următorii pași de acțiune. Acesta a menționat că impunerea embargourilor asupra produselor moldovenești a fost o lecție, determinând producătorii să caute alte piețe și să se apropie de țările europene, care au demonstrat a fi o piață mare și stabilă.

Igor Grosu a reafirmat că Republica Moldova este o țară independentă, recunoscută și respectată de prieteni și vecini, având libertatea de a lua decizii suverane. El a subliniat că obiectivul țării este de a se îndepărta de sursa răului, sărăciei, războiului și distrugerii, și de a construi un viitor stabil, prosper și plin de oportunități pentru cetățenii săi, un viitor european.

Conform procedurilor, propunerea de a demara demersurile pentru denunțarea Convenției privind adunarea interparlamentară a statelor membre ale CSI va fi înaintată prim-ministrului Dorin Recean în cadrul următoarei ședințe ordinare a Biroului permanent al Parlamentului. Ulterior, această inițiativă legislativă va fi supusă votului în Parlament pentru a fi denunțat acordul.

Retragerea Republicii Moldova din CSI reprezintă un pas semnificativ în procesul de consolidare a legăturilor cu țările europene și de afirmare a suveranității.

Din aceeaşi categorie

Republica Moldova își îmbunătățește semnificativ scorul în Indicele Percepției Corupției

Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă a scorului...

Trei partide pro-europene din Moldova formează o alianță pentru a contesta guvernarea PAS

Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA), Liga Comunelor și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.