11.1 C
Chișinău
AcasăActualReferendumul republican va putea fi organizat în ziua alegerilor parlamentare și prezidențiale

Referendumul republican va putea fi organizat în ziua alegerilor parlamentare și prezidențiale

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, astăzi, un amendament la Codul electoral care prevede că referendumul republican poate fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale. Amendamentele au fost propuse de deputata PAS Veronica Roșca și au fost votate cu 63 de voturi „pentru”.

Prin acest amendament, se elimină necesitatea organizării separate a referendumului republican, care până acum se desfășura în altă zi decât alegerile. Această modificare va reduce costurile și va facilita participarea cetățenilor la vot.

Proiectul de lege care prevede aceste amendamente a fost elaborat de o comisie specială din cadrul Parlamentului, în urma unor discuții cu reprezentanți ai societății civile și ai organizațiilor electorale. Prin acest proiect de lege se urmărește înlăturarea unor carențe legislative, inclusiv de ordin tehnic, sesizate după desfășurarea scrutinului local din toamna acestui an. Astfel, modificările propuse vor contribui la perfecționarea procedurilor electorale și eludarea interpretărilor de ordin normativ de către subiecții implicați în procesul electoral.

În cadrul proiectului de lege, autorii propun ajustarea noțiunilor din Codul electoral care se referă la agitația electorală și din Registrul funcționarilor electorali. Mai sunt propuse măsuri pentru transparentizarea informației privind finanțarea campaniei electorale și a activității partidelor politice. Totodată, în privința aplicabilității prevederilor Codului electoral privind perioada de desfășurare a alegerilor prezidențiale, autorii menționează că este necesară efectuarea unei distincții sub aspectul criteriilor care determină organizarea acestora.

Aceste modificări vor intra în vigoare la data publicării lor în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Din aceeaşi categorie

Republica Moldova își îmbunătățește semnificativ scorul în Indicele Percepției Corupției

Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă a scorului...

Trei partide pro-europene din Moldova formează o alianță pentru a contesta guvernarea PAS

Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA), Liga Comunelor și...

Tarife reduse la roaming pentru cetățenii Republicii Moldova care călătoresc în UE

Cetățenii moldoveni beneficiază de tarife reduse la roaming. Acordul...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.