17.2 C
Chișinău
AcasăActualPremierul României Marcel Ciolacu reafirmă susținerea politică și în plan tehnic pentru...

Premierul României Marcel Ciolacu reafirmă susținerea politică și în plan tehnic pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

Premierul României, Marcel Ciolacu, a reafirmat angajamentul politic și tehnic pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană în cadrul unei întâlniri de importanță strategică cu președinta Maia Sandu, care se află în vizită oficială la București. Declarațiile au avut loc în contextul priorității de obținere a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare, planificate pentru Consiliul European din luna decembrie.

Potrivit sursei, președinta Maia Sandu a călătorit în România pentru a participa la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, un eveniment găzduit de statul vecin. Cu o susținere fermă din partea României, Chișinăul a solicitat asocierea la acest format de cooperare regională, care își propune să identifice modalități concrete de a intensifica interconectivitatea în domeniile energiei, transporturilor și digitalizării în regiune.

Într-un comunicat de presă emis de Guvernul României, s-a subliniat nivelul excelent al cooperării bilaterale și sprijinul constant oferit Republicii Moldova. Premierul Marcel Ciolacu a menționat că România a transferat recent o primă tranșă de 10 milioane de euro pentru finanțarea unor proiecte prioritare în baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, în valoare totală de 100 de milioane de euro.

Aceste fonduri au fost direcționate către achiziționarea de microbuze pentru transportul școlar și către proiecte de infrastructură și dezvoltare locală, inclusiv alimentare cu apă și canalizare.

Președinta Maia Sandu a exprimat recunoștința Republicii Moldova pentru sprijinul acordat de România, mai ales în contextul actual al securității regionale, marcat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Ea a subliniat importanța continuării cooperării, cu accent pe sectorul energetic, în vederea asigurării sezonului rece.

Această întâlnire și sprijinul susținut din partea României pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană marchează un pas semnificativ în consolidarea relațiilor bilaterale și a eforturilor comune de promovare a stabilității și prosperității în regiune.

Din aceeaşi categorie

În luna octombrie, Parlamentul European va adopta o rezoluție privind parcursul european al R. Moldova

Parlamentul European va organiza o dezbatere și va adopta...

Cine pregătește echipa de negociatori ai R. Moldova la UE?

Demnitari, diplomați și funcționari moldoveni sunt instruiți de foști...

Au fost anunțați câștigătorii concursului publicațiilor jurnalistice în scopul dezmințirii miturilor din sectorul energetic

Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

Uniunea Europeană și PNUD anunță câștigătorii concursului „Economisirea energiei în imagini”

niunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.