21.2 C
Chișinău
AcasăMagazinSfaturi despre cum să faci față meselor de Paște

Sfaturi despre cum să faci față meselor de Paște

Întrucât sărbătorile pascale se apropie, în podcastul G4Media „Fântâna de sănătate”, Tania Fântână, nutriționist dietetician, vorbește în noul episod despre cum ne putem organiza mai bine astfel încât să fim mulțumiți de cum ne-am descurcat cu mesele în acest an.

Sărbătorile, „acea perioadă minunată a anului”, vin cu zile de odihnă, cu întâlniri cu prietenii, revederea familiei, pe scurt, cu mult accent pe latura emoțională a fiecăruia. Și cum arareori oamenii se întâlnesc fără să mănânce sau să bea, sigur că o mare parte din această sărbătoare e ocupată de mâncare. De toate felurile, cumpărată sau primită în dar, tradițională sau de inspirație internațională, cu siguranță fiecare o să găsească ceva ce o să-i placă.

Pentru cineva care tocmai a dat jos câteva kilograme sau care își propune să continue procesul slăbirii, această perioadă de sărbători, încărcată emoțional și plină de tentații poate fi una provocatoare.

Iată câteva idei care să ajute acest proces și să ne dea tuturor relaxarea și liniștea de care avem nevoie în preajma unui platou cu mâncare „interzisă”.

1. Nu plecați la o masă în familie cu gândul că o să fie plin de mâncare la care ar trebui să vă interziceți accesul. Nu vă înarmați cu frică. Nu o mai luați atât de personal. Nimeni nu vă vrea răul. Nimeni nu vă poate obliga să mâncați ceva ce voi nu vreți. Încercați să vă orientați gândurile spre întâlnirea cu oamenii de la acea masă mai degrabă decât cu alimentele de la acea masă;

2. Nu mergeți flămânzi. Nu vă puneți în gând să vă luați revanșa culinară la astfel de mese. Se poate lăsa cu un aport crescut de calorii ce vor duce cu siguranță la îngrășat. Mâncați câte ceva înainte de a pleca de acasă;

3. Încercați să fiți selectivi atunci când vă puneți din platouri în farfurie. Umpleți jumătate cu mâncare cu aport scăzut de calorii: salate și legume; un sfert cu carne slabă sau pește și restul cu orice altceva vă face cu ochiul. Cât despre desert, alegeți unul sau două produse care vă plac cel mai mult. Eventual unele pe care le știți din copilărie. Alături de o cafea, o să meargă foarte bine. Nu umpleți farfuria de mai multe ori;

4. Nu mâncați repede. Nu te zorește nimeni, nu ești în competiție cu nimeni. Încearcă să nu vorbești cu ceilalți meseni în timp ce mănânci. Cel puțin nu conversații susținute care să te forțeze să mesteci și să înghiți repede. Încearcă să mănânci tot ce ai în farfurie și să termini masa în maximum 45 de minute. Asta pentru ca digestia ta să fie una eficientă și să nu ai parte de disconfort abdominal. Cu cât repriza de alimentație este una mai de durată cu atât ce mănânci o să îți pice mai greu. Teoria spune că durata și cantitatea meselor sunt direct proporționale cu numărul mesenilor;

5. Nu trebuie să te așezi la masă de fiecare dată când te invită cineva. Chiar poți să mai și refuzi mâncarea ce ți se oferă dacă ești sătul. Dacă îți propui să vizitezi mai mulți prieteni, le poți spune respectuos că tocmai ai mâncat și că eventual îți pot pune la pachet ceva. Nu te mai sacrifica de dragul aparențelor și anul ăsta! În cele din urmă, tu o să suferi că îți calci principiile în picioare din nou.

Și dacă toate cele de mai sus pică, încearcă să te gândești că numărul de kilograme pe care îl ai acum nu se datorează mesei de Crăciun sau Revelion de anul trecut, ci felului în care ai mâncat tot anul. Greutatea noastră nu este definită de cât mâncăm de ziua onomastică sau a câtorva ocazii speciale, ci de ceea ce facem în cea mai mare parte a timpului. Poate ar trebui ca asta să ne preocupe mai mult decât să fim stresați de cum ne comportăm în cele câteva zile de sărbători.

Aportul excedentar de calorii nu ar duce la îngrășat dacă am consuma caloriile respective. Așadar, în loc să stăm să căutam strategii de mâncat cât mai puțin, ce-ar fi să găsim soluții de a consuma excedentul de energie? Mers pe jos, alergat, mers la sală, înot, mers pe bandă, gimnastică făcută acasă, etc. Orice vă prinde și vă e drag să faceți, nu ezitați să vă mișcați.

Încercați să schimbați tiparul de fiecare an pentru că probabil va avea același rezultat și anul ăsta. Priviti relația cu mâncarea ca pe una de lungă durată, poate printre cele mai longevive pe care le putem avea. Încercați să o tratați cu blândețe și răbdare. Cu siguranță asta o să vă aducă multă liniște și mulțumire de sine. Iar asta este un cadou cu adevărat magic pe care ni-l putem face de sărbători.

Din aceeaşi categorie

Cum să ne ridicăm vibrația ca să evităm suferința

Emoțiile și gândurile ne influențează sănătatea fizică în funcție...

Andreea Marin: Secretul siluetei la 49 de ani

Andreea Marin, cunoscută pentru promovarea unui stil de viață...

Oamenii cu cip în creier. Elon Musk anunţă o premieră mondială

Start-up-ul Neuralink, al cărui co-fondator este Elon Musk, a...

Predicție cumplită: în 2024, „un compatriot” îl va ucide pe președintele rus Vladimir Putin

Baba Vanga, o celebră clarvăzătoare, a spus că în...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.