11.1 C
Chișinău
AcasăMagazinOamenii cu cip în creier. Elon Musk anunţă o premieră mondială

Oamenii cu cip în creier. Elon Musk anunţă o premieră mondială

Start-up-ul Neuralink, al cărui co-fondator este Elon Musk, a reușit o performanță care marchează o mare premieră. Un cip a fost pentru prima dată implantat într-un creier uman de către compania miliardarului. Elon Musk a oferit primele informații.

Luni, Elon Musk a adus în atenția publicului faptul că Neuralink, compania pe care a fondat-o, a realizat, duminică, primul său implant cerebral la un pacient uman.

Această intervenție a fost deja realizată în repetate rânduri de alte companii și cercetători, potrivit informațiilor furnizate de AFP.

Neuralink este situat în Fremont, o suburbie a orașului San Francisco din California. În mai 2023, compania a obținut aprobarea din partea Agenției Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Dispozitivul Neuralink are dimensiunile unei monede. Anterior, el a fost implantat cu succes în creierul unei maimuțe (macac). Cu ajutorul cipului, animalul a reușit să interacționeze în jocul video „Pong”. A reușit acest lucru fără a utiliza un controler sau o tastatură.

În septembrie 2023, firma olandeză Onward a făcut public o reușită similară. Compania a anunțat că testează conectarea unui implant cerebral cu un alt dispozitiv care stimulează măduva spinării. Obiectivul final este restabilirea mobilității la un pacient tetraplegic.

În anul 2019, specialiștii de la Institutul Grenoble Clinatec au prezentat un implant inovator. Acesta, după implantare, permite unei persoane tetraplegice să controleze un exoschelet. Totodată, permite purtătorului să-și miște brațele sau să se deplaseze.

Recent, Neuralink a atras fonduri care au însumat aproximativ 323 de milioane de dolari de la investitori. Fondurile au venit în două tranșe, în luna august și respectiv noiembrie.

Din aceeaşi categorie

Predicție cumplită: în 2024, „un compatriot” îl va ucide pe președintele rus Vladimir Putin

Baba Vanga, o celebră clarvăzătoare, a spus că în...

Informații uluitoare despre vitamine

Nici pe departe nu știm totul despre vitamine! Atât...

Jurnalistul Valeriu Saharneanu a publicat o carte despre războiul din Ucraina

La Biblioteca Națională a fost lansată astăzi cartea ”Război...

7 curiozități interesante despre femeile din antichitate

Cine ar fi crezut că femeile din Antichitate aveau...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.