17.2 C
Chișinău
AcasăActualMemorandum privind interconectarea rețelelor de gaze și energie electrică cu România

Memorandum privind interconectarea rețelelor de gaze și energie electrică cu România

Guvernul de la București a aprobat prin memorandum decizii care vizează interconectarea rețelelor de gaze naturale și energie electrică între România și Republica Moldova. Potrivit documentului, urmează a fi realizate lucrări complementare interconexiunii Iași-Ungheni-Chișinău și vor fi extinse lucrările la gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport gaze Centura Chișinăului, transmite IPN.

În privința energiei electrice, este vizată interconectarea sistemelor electro-energetice dintre România și Republica Moldova prin investiții de importanță strategică, precum linia electrică aeriană de 400 kV Suceava-Bălți sau extinderea stației dintre Suceava și Bălți cu interconexiuni de comunicații pe linie electrică pe direcția Huși-Cioara.

„Cooperarea este esențială pentru întărirea securității și independenței energetice. România a fost, este și va fi un susținător al Republicii Moldova prin intermediul realizării unor proiecte concrete. Exemplu stă operaționalizarea Interconectorului Iași-Ungheni-Chișinău (finalizat în 2021) și conectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova la rețeaua continentală, puternic susținută de România în forurile europene. Și nu ne vom opri aici. Prin Memorandumul semnat astăzi începem o nouă etapă a cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Moldova”, a declarat ministrul român al energiei, Virgil Popescu.

Cooperarea dintre cele două state se va concentra pe realizarea altor proiecte concrete. În domeniul gazelor naturale, vor fi efectuate lucrări complementare interconexiunii Iași- Ungheni-Chișinău prin care se vor asigura regimurile de debit și presiune pentru curgerea gazelor naturale în ambele sensuri. Va analizată posibilitatea creșterii capacității de transport a interconexiunii Iași-Ungheni, dar și extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport gaze – Centura Chișinăului. Lucrările ar urma să fie finalizate până la sfârșitul anului 2031.

Din aceeaşi categorie

În luna octombrie, Parlamentul European va adopta o rezoluție privind parcursul european al R. Moldova

Parlamentul European va organiza o dezbatere și va adopta...

Cine pregătește echipa de negociatori ai R. Moldova la UE?

Demnitari, diplomați și funcționari moldoveni sunt instruiți de foști...

Au fost anunțați câștigătorii concursului publicațiilor jurnalistice în scopul dezmințirii miturilor din sectorul energetic

Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

Uniunea Europeană și PNUD anunță câștigătorii concursului „Economisirea energiei în imagini”

niunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.