24.4 C
Chișinău
AcasăActualGuvernul a aprobat Legea cu privire la evaluarea și selecția judecătorilor

Guvernul a aprobat Legea cu privire la evaluarea și selecția judecătorilor

Mecanismul de evaluare și selecție a judecătorilor va fi îmbunătățit. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul Legii privind selecția și evaluarea performanțelor magistraților, care prevede revizuirea și sporirea clarității criteriilor și procedurii de selecție a candidaților la funcția de judecător. În scopul eficientizării acestui proces, Colegiul de selecție și Colegiul de evaluare vor fi comasate, iar noul Colegiu va fi format din nouă membri, dintre care șase judecători și trei reprezentanți ai societății civile, transmite Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

De asemenea, documentul vine cu modificări referitoare la criteriile de selecție a candidaților la funcția de judecător și a indicatorilor de evaluare a magistraților.

„La funcția de membru al CSEJ nu vor putea fi desemnate persoane care au fost membri ai unui partid politic în ultimii 5 ani, care nu are studii în domeniul dreptului sau o vechime minimă de muncă în domeniul juridic”, a precizat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

De asemenea, noua Lege reglementează ponderea fiecărui criteriu în raport cu punctajul final de evaluare și prevede majorarea de la 3 la 5 ani a periodicității evaluării ordinare. Totodată, președintele instanței a fost exclus din lista subiecților care au dreptul de a iniția evaluarea extraordinară a performanțelor judecătorilor.

Din aceeaşi categorie

În luna octombrie, Parlamentul European va adopta o rezoluție privind parcursul european al R. Moldova

Parlamentul European va organiza o dezbatere și va adopta...

Cine pregătește echipa de negociatori ai R. Moldova la UE?

Demnitari, diplomați și funcționari moldoveni sunt instruiți de foști...

Au fost anunțați câștigătorii concursului publicațiilor jurnalistice în scopul dezmințirii miturilor din sectorul energetic

Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

Uniunea Europeană și PNUD anunță câștigătorii concursului „Economisirea energiei în imagini”

niunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.