11.1 C
Chișinău
AcasăMagazinFrumoasa inventatoare a WiFi-ului

Frumoasa inventatoare a WiFi-ului

Născută la Viena pe 9 noiembrie 1914, sub numele Maria Kiesler, Hedy Lamarr este cunoscută pentru cariera sa de succes în cinematografie, dar și pentru inventarea unui dispozitiv care a precedat sistemele de comunicație wireless utilizate astăzi pe smartphone-uri, tablete sau GPS.

Prototipul inventat de ea funcționa prin utilizarea undelor radio și folosea salturi de frecvență pentru a bloca interceptarea informațiilor transmise. Viața ei a fost tumultuoasă și plină de evenimente marcante încă de la o vârstă fragedă. La vârsta de 19 ani, ea a fost nevoită să se căsătorească cu fabricantul austriac de arme, Fritz Mandl, într-o căsătorie aranjată de părinții ei în anul 1933.

Hedy a crescut cu încurajarea părinților ei să creadă că poate face orice și să devină oricine își dorește. Ea a știut întotdeauna să profite de conjuncturile în care s-a aflat. De exemplu, în timp ce era prezentă ca soție-trofeu la dineuri oficiale, Hedy avea discuții lungi cu lideri mondiali precum Stalin sau Hitler. Este posibil ca în urma acestor discuții să-i fi venit ideea de a inventa niște micro-unde care să fie alternative undelor radio deja utilizate în armată, iar brevetul acestei invenții a fost oferit gratuit guvernului american. Această invenție a fost precursorul tehnologiilor Wi-Fi, GPS și Bluetooth pe care le folosim astăzi.

Viața lui Hedy a fost plină de evenimente tumultuoase. S-a căsătorit de șase ori până la sfârșitul vieții, iar după ultimul divorț a rămas singură pentru ultimii 35 de ani ai vieții sale.

Din aceeaşi categorie

Oamenii cu cip în creier. Elon Musk anunţă o premieră mondială

Start-up-ul Neuralink, al cărui co-fondator este Elon Musk, a...

Predicție cumplită: în 2024, „un compatriot” îl va ucide pe președintele rus Vladimir Putin

Baba Vanga, o celebră clarvăzătoare, a spus că în...

Informații uluitoare despre vitamine

Nici pe departe nu știm totul despre vitamine! Atât...

Jurnalistul Valeriu Saharneanu a publicat o carte despre războiul din Ucraina

La Biblioteca Națională a fost lansată astăzi cartea ”Război...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.