12.7 C
Chișinău
AcasăActualDeclarație trilaterală semnată la București: Republica Moldova și România susțin planul de...

Declarație trilaterală semnată la București: Republica Moldova și România susțin planul de pace al președintelui Zelenski

România, Republica Moldova și Ucraina au semnat joi, la București o declarație comună, ce se concentrează pe dezvoltarea relațiilor puternice între cele trei state, atât în domeniul politic, cât și în cel economic, infrastructură, apărare, securitate, cultură și consemnează faptul că cele trei țări au viziuni similare cu privire la Marea Neagră, care să fie stabilă și sigură, transmite Moldova1.

„De asemenea, subliniem în această declarație importanța ca în acest an atât Ucraina, cât și Republica Moldova să obțină deschiderea negocierilor de aderare pentru a ajunge state-membre ale UE cu drepturi depline. Ne exprimăm tot sprijinul pentru formula de pace, pe care președintele Zelenski a propus-o și am și discutat în întâlnirea noastră trilaterală despre modalitățile de punere în aplicare această formulă de pace. Subliniem încă o dată cât de important este ca toți cei care au comis crime internaționale în Ucraina să fie trași la răspundere și, bineînțeles, ne reiterăm angajamentul ca această cooperare trilaterală să fie întărită în continuare, la fel și coordonarea noastră în acest format”, a mai spus ministrul român de Externe.

De mențoinat că la trilaterală au participat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, adjuncta ministrului ucrainean de Externe, Emine Dzhaparova, ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, și ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi.

Următoarea reuniune trilaterală, care va avea loc în lunile următoare, se va concentra pe aspecte legate de infrastructură și de cooperare în domeniul energetic. La această reuniune vor participa, respectiv, miniștrii de externe și responsabilii pentru energie și respectiv infrastructură.

Din aceeaşi categorie

Republica Moldova își îmbunătățește semnificativ scorul în Indicele Percepției Corupției

Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă a scorului...

Trei partide pro-europene din Moldova formează o alianță pentru a contesta guvernarea PAS

Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA), Liga Comunelor și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.