20.2 C
Chișinău
AcasăActualDe la ”satul european” spre ”satul european expres”

De la ”satul european” spre ”satul european expres”

În cadrul Programului „Satul European” au fost finalizate 100 de proiecte de modernizare. În același timp, Guvernul va lansa un nou program pentru modernizarea și europenizarea Republicii Moldova – „Satul European Expres”. Anunțul a fost făcut, marți, 25 aprilie, de către președintele Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă.

„Am spus în Parlamentul Republicii Moldova că vom munci disciplinat și coordonat pentru modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea calității vieții în localitățile din Moldova. Acest lucru înseamnă să aducem Uniunea Europeană acasă, condiții bune de trai pentru fiecare cetățean oriunde ar locui. Lucrurile firești de care au fost privați oamenii timp de decenii, apă potabilă în casă, canalizare, drumuri europene, grădinițe și spitale moderne înseamnă Moldova europeană”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că aproape 100 de mii de oameni se bucură zi de zi de efectele programului „Satul European”.

„Peste 20 de mii de oameni au obținut acces la apă potabilă, iar în jur de 34 de mii se bucură de iluminat public. Fiecare proiect realizat în cadrul programului „Satul European” înseamnă schimbări concrete, schimbări care fac mai bună viața multor oameni, tineri care învață în condiții mia bune, oportunități economice pentru cei care vor să muncească, vârstnici care au condiții normale de trai, familii care se simt bine acolo unde locuiesc și nu mai simt nevoia să plece de acasă”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, datorită solicitărilor venite din partea oamenilor din localitățile pe care le-a vizitate șefa statului, a fost luată decizia de a lansa Programul „Satul European Expres”, în cadrul căruia vor fi implementate proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, în regim expres și cu mai puține resurse financiare decât cele de anvergură.

Programul urmează a fi lansat de Guvern în perioada imediat următoare.

Maia Sandu a menționat că nou program trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

Să permită localităților să implementeze proiecte rapide, cu termen de finalizare de maxim 6 luni și să rezolve necesitățile urgente ale localităților; Să fie simplificată procedura de înscriere a proiectelor în concurs.

Din aceeaşi categorie

Peskov: „Panica în rândul ucrainenilor crește”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin,...

Purtarea panglicilor bicolore este interzisă de 9 mai: IGP recomandă evitarea mesajelor politice

Șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a...

Parlamentul simplifică viața antreprenorilor: formularele tipizate dispar

Veste bună pentru antreprenorii din Moldova: Parlamentul a adoptat...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.