11.1 C
Chișinău
AcasăMagazinCum să foloseşti vinul când găteşti

Cum să foloseşti vinul când găteşti

Să folosești vinul când gătești este, de cele mai multe ori, o idee foarte bună. Asta pentru că oferă complexitate mâncărurilor și o savoare aparte. Descoperă cum alegi vinul pentru gătit și de ce este bine să-l folosești.

Compușii din vin, inclusiv alcoolul, îmbunătățesc aroma mâncărurilor gătite și acesta este un motiv important pentru care licoarea bahică este folosită la gătit. Alcoolul din vin nu adaugă aromă mâncărurilor atât de mult, face, în schimb, ca celelalte ingrediente să aibă un gust mai bun. Alcoolul ajută la eliberarea moleculelor de aromă din alimente și ajută la dizolvarea grăsimilor, permițând ingredientelor să-și dezvăluie propriile arome unice în moduri pe care alte lichide -cum ar fi apa sau supa – sau grăsimile – cum ar fi untul și uleiul de măsline- nu le pot face.

Aciditatea din vin este, de asemenea, importantă atunci când gătești cu vin. Acidul poate ajuta la scoaterea în evidență a aromelor naturale într-un aliment blând, cum ar fi peștele (de aceea peștele este adesea servit cu o bucată acidă de lămâie). Câteodată, dacă punem la un loc vin și suc de roșii, aciditatea poate crește atât de mult, încât poate afecta chiar și vasele de gătit, așa că este bine să ținem cont de acest lucru. De asemenea, taninurile afectează textura unui vin. Taninurile provin din cojile, tulpinile și semințele strugurilor. Strugurii cu coajă groasă, precum Cabernet Sauvignon, produc mai multe vinuri tanice decât soiurile cu coajă mai subțire precum Pinot Noir. Și vinurile roșii au mai mult tanin decât cele albe.

Cum ne afectează taninurile experiența alimentară? În cazul unui Cabernet Sauvignon, un clasic în asociere cu preparate din carne de vită. În parte, asta se datorează faptului că vinurile Cabernet Sauvignon sunt fiarte taninice. Taninurile din vin devin atrase de proteinele din carne mai degrabă decât de proteinele din salivă, ceea ce face ca vinul creeze o experiență culinară minunată. Când faci un sos cu Cabernet Sauvignon, taninurile devin concentrate pe măsură ce sosul scade. Dacă sosul nu include și suficiente proteine și grăsimi pentru a neutraliza taninul, sosul ar putea ajunge să aibă un gust astringent. Un sos vegetarian, atunci, ar putea funcționa mai bine cu un vin roșu mai puțin tannic, cum ar fi Pinot Noir, sau un vin alb.

n general, se crede că un vin cu aromă ușoară se potrivește cel mai bine cu alimente cu aromă delicată. Ceea ce ar însemna că un vin cu gust îndrăzneț s-ar putea potrivi bine într-un fel de mâncare cu aromă îndrăzneață. Nu vă fie teamă să vă faceți propriile încercări, dar, țineți cont că, în general, cărnurile de culoare deschisă, cum ar fi puiul și peștele, sunt asociate cu vinuri de culoare deschisă (albe), în timp ce carnea de culoare închisă, cum ar fi carnea de vită sau vânat, este asociată cu vinuri de culoare închisă ( roșu).

Nasul are o memorie puternică, așa că, în timp ce gătești cina, ai grijă să observi arome în ingredientele tale pe măsură ce le prepari. Având grijă să nu vă radeți de la abur, aduceți ciupercile la nas, adulmecați lămâia, respirați aromele acelor ierburi proaspăt tocate. Acest lucru vă poate ajuta să alegeți aromele din vinuri și să vă ofere idei pentru asocieri cu alimente.

Din aceeaşi categorie

Oamenii cu cip în creier. Elon Musk anunţă o premieră mondială

Start-up-ul Neuralink, al cărui co-fondator este Elon Musk, a...

Predicție cumplită: în 2024, „un compatriot” îl va ucide pe președintele rus Vladimir Putin

Baba Vanga, o celebră clarvăzătoare, a spus că în...

Informații uluitoare despre vitamine

Nici pe departe nu știm totul despre vitamine! Atât...

Jurnalistul Valeriu Saharneanu a publicat o carte despre războiul din Ucraina

La Biblioteca Națională a fost lansată astăzi cartea ”Război...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.