15.5 C
Chișinău
AcasăOpiniiCadrul legal pentru antreprenoriatul social trebuie îmbunătățit, studiu

Cadrul legal pentru antreprenoriatul social trebuie îmbunătățit, studiu

Cadrul legal pentru antreprenoriatul social trebuie îmbunătățit prin elaborarea unei legi separate care să prevadă inclusiv simplificarea procesului de înregistrare, dar și de lichidare a întreprinderilor sociale. La fel, este necesar să fie stabilite clar măsurile de sprijin din partea statului, cum ar fi scutirea de TVA, scutirea de impozit pe venit, dacă întreprinderea socială activează în beneficiul public. Recomandările se conțin în studiul sociologic „Cunoștințe, atitudini și comportamente în domeniul antreprenoriatului social din Republica Moldova”, prezentat de Keystone Moldova.

Într-o conferință de presă la IPN, Ludmila Malcoci, director executiv Keystone Moldova, a declarat că este necesară o metodologie, dar și criterii de evaluare pentru a aprecia conformitatea întreprinderilor sociale statutului lor aprobat. De asemenea, e necesar un mecanism de instruire continuă a antreprenorilor și persoanelor responsabile de dezvoltarea antreprenoriatului social în domeniile date. „În lipsa acestui mecanism de instruire continuă, de facilitare, este foarte complicat, atât pentru ÎMM-uri, cât și pentru populația obișnuită, precum și pentru ONG-uri să dezvolte întreprinderi sociale”, explică Ludmila Malcoci.

Cercetarea a mai scos la iveală necesitatea de a elabora și de a implementa unele strategii de comunicare la nivel național pentru a informa populația și actorii interesați despre antreprenoriatul social. Această comunicare trebuie să se axeze, în opinia autorilor studiului, pe dezvoltarea unei atitudini pozitive a populației generale față de antreprenoriatul social. Astfel, urmează să fie îmbunătățite practicile de susținere din partea cetățenilor pentru întreprinderile sociale. De asemenea, trebuie îmbunătățite cunoștințele autorităților publice locale despre beneficiile antreprenoriatului social pentru a crea premise de dezvoltare locală.

Directoarea Keystone Moldova spune că studiul a mai accentuat necesitatea de a promova antreprenoriatul social la nivel de instituții de învățământ prin integrarea unui capitol privind antreprenoriatul social în curriculum școlar. O sugestie este și organizarea unui mecanism de instruire continuă a antreprenorilor sociali care să includă cursuri de inițiere și gestionare a afacerilor. Se impune și desfășurarea unor evenimente de schimb de experiență între antreprenorii sociali cu implicarea autorităților publice locale pentru a promova beneficiile întreprinderilor sociale.

Studiul a fost realizat în perioada iulie-septembrie 2022, în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Moldova”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Suedia, în parteneriat cu Fundația Est-Europeană, Centrul Contact și Keystone Moldova. Durata acestuia este de trei ani, ianuarie 2022 și finele anului 2024.

Din aceeaşi categorie

Igor Boțan: Integrarea europeană este un punct de convergență în societatea din Republica Moldova

Integrarea europeană este un punct de convergență în societatea...

Uniunea Europeană și reziliența militară a Republicii Moldova, văzute de Anatol Țăranu

Republica Moldova, prin articolul 11 al Constituției sale, stipulează...

Radu Marian: Aderarea la UE va aduce în primul rând beneficii pentru cetățenii din Republica Moldova

Aderarea la UE va aduce în primul rând beneficii...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.