12.7 C
Chișinău
AcasăActualComisia Europeană redirecţionează către Ucraina și Republica Moldova fonduri alocate iniţial cooperării...

Comisia Europeană redirecţionează către Ucraina și Republica Moldova fonduri alocate iniţial cooperării cu Rusia şi Belarus

Comisia Europeană a anunţat miercuri transferul către cooperarea cu Ucraina şi cu Republica Moldova a unei sume de 135 de milioane de euro, prevăzută iniţial pentru programe cu Rusia şi Belarus.

Este vorba despre fonduri din Instrumentul pentru Vecinătate, Dezvoltare şi Cooperare Internaţională care fuseseră alocate programelor Interreg NEXT 2021-2027 cu Rusia şi Belarus, dar care acum urmează să fie folosite pentru alte programe Interreg cu Ucraina şi R. Moldova în aceeaşi perioadă, menţionează Comisia Europeană într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Comisarul european pentru reforme, Elisa Ferreira, a spus că decizia de a anula cooperarea prevăzută iniţial cu Rusia şi Belarus prin programele comunitare Interreg este „rezultatul războiului brutal al Rusiei contra Ucrainei”.

Concret, aceste fonduri vor fi folosite pentru finanţarea unor activităţi diverse, cum ar fi aşa-numitele „coridoare de solidaritate” prin care UE ajută Ucraina să-şi exporte cerealele prin ţările vecine membre ale blocului comunitar.

Aceleaşi fonduri vor mai fi destinate dezvoltării unor legături de transport transfrontalier, serviciilor sanitare, proiectelor de educaţie şi cercetare, planurilor de incluziune socială sau de capacitate instituţională a autorităţilor publice din Ucraina şi Republica Moldova.

După începerea războiului în Ucraina şi suspendarea cooperării UE cu Rusia şi Belarus în cadrul programelor Interreg pentru perioada 2021-2027, alte 26 de milioane de euro au fost deja redistribuite pentru sprijinirea unor programe de cooperare cu Ucraina şi Republica Moldova.

Din aceeaşi categorie

Republica Moldova își îmbunătățește semnificativ scorul în Indicele Percepției Corupției

Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă a scorului...

Trei partide pro-europene din Moldova formează o alianță pentru a contesta guvernarea PAS

Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA), Liga Comunelor și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.