26.2 C
Chișinău
AcasăOpiniiNicolae Negru despre despărțirea de Rusia

Nicolae Negru despre despărțirea de Rusia

Maia Sandu a anunțat convocarea, pe 21 mai, a unei adunări a cetățenilor care doresc să-și reconfirme sprijinul pentru cursul european al Republicii Moldova și solidaritatea cu ucrainenii ce luptă eroic pentru libertatea lor, dar și pentru libertatea noastră, bătând armata rusă invadatoare. Fiindcă până acum au ieșit în stradă doar mercenarii lui Șor, simpatizanții lui Putin care justificau agresiunea Rusiei, se poate crea o impresie greșită privind preferințele geopolitice ale majorității cetățenilor Republicii Moldova, de aceea e nevoie ca ei să-și spună cuvântul, a explicat președinta noastră, scrie Nicolae Negru într-un editorial publicat de ziarulnational.md.

Într-adevăr, ne aflăm într-un moment critic, al adevărului, în mijlocul unei confruntări continentale care ne va influența viitorul, în vecinătatea estică mor zeci de mii de oameni nevinovați, se varsă râuri de sânge, iar majoritatea cetățenilor noștri se comportă de parcă nu ar fi ieșit încă din starea de anabioză, de hibernare, de parcă nu le pasă de nimic, decât poate de prețuri și facturi, pe care ni le plătesc, parțial, UE, România, Germania, SUA și alte țări. Cine vrea pace cu adevărat, condamnă agresorul, nu cere depunerea armelor de către cei atacați.

Ideea în sine a unei adunări a cetățenilor a fost salutată de liderii proeuropeni, care însă văd în mod diferit realizarea ei. Maiei Sandu i s-a reproșat, și nu putem să nu fim de acord cu aceasta, că invitația la discuții, adresată partidelor proeuropene, societății civile, mediului academic etc., trebuia făcută înainte și nu după lansarea ideii. S-a mai spus că e timpul să fie semnat un pact, de tipul celui de la Snagov, privind conlucrarea tuturor forțelor politice pentru obiectivul aderării la UE a Republicii Moldova și că impactul manifestației va avea de suferit, dacă aceasta va fi concepută ca o acțiune preelectorală, de susținere a partidului de guvernământ.

Un asemenea efect, fiindcă veni vorba, e greu de evitat, politica externă a Republicii Moldova este realizată de PAS și, dacă o susții, susții PAS, pe președinta Maia Sandu în primul rând. De aceea, e de înțeles lipsa de entuziasm din partea unor partide față de inițiativa în cauză. Ele, însă, nu prea au de ales, adunarea a fost anunțată și neparticiparea ar putea ridica unele semne de întrebare atât privind orientarea lor geopolitică reală, nu declarată, cât și privind atitudinea adevărată față de invadarea Ucrainei de către Rusia. Aceasta se referă mai cu seamă la formațiunile nou convertite la europenism.

Cum altfel și-ar putea confirma, de exemplu, Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău, schimbarea de macaz, din punct de vedere ideologic și geopolitic, dacă partidul său nu ar participa la adunarea din 21 mai? Asemănător e și cazul lui Ion Chicu, care, fiind prim-ministru, a semnat cu guvernul rus un acord dubios de împrumut a unei sume de 200 de milioane de euro, aprofundând dependența Republicii Moldova de Rusia, în loc să o reducă. Acum el e liderul unui partid proeuropean.

Pe de cealaltă parte, există riscul, și acesta ar putea veni de la orice lider proeuropean, ca adunarea „Moldova europeană” să deraieze de la pledoaria pentru Europa, transformându-se într-o tribună pentru critica, deschisă sau camuflată, a guvernării PAS și a Maiei Sandu. Această cădere în „polemică”, în ciondăneală politică ar fi jenantă, dar e greu de preîntâmpinat, chiar dacă liderii de partid vor promite să se abțină de la atacuri împotriva PAS.

O soluție ar fi ca adunarea să fie concepută ca o manifestație pur „ideologică”, civilizațională, culturală, supra-partinică, cu oratori din mediul academic, scriitoricesc, artistic, al societății civile, veteranilor etcetera, care să le vorbească cetățenilor despre necesitatea unei opțiuni geopolitice clare, după 30 de ani de politică „neutră”, „șmecheră”, prin care ne prosteam pe noi înșine, despre obligația morală a despărțirii definitive de Rusia, stat agresor, criminal, terorist.

Paradoxal, succesul, rezonanța adunării va depinde mai mult de prezența cetățenilor, decât de mesajele pe care le vor transmite vorbitorii. Participarea modestă, oricum ar fi motivată, va fi citită ca pasivitate, indiferență, în cel mai bun caz, dacă nu atașament față de Rusia imperială. Ca să demonstrăm lumii întregi ce vrem noi, dacă firește suntem sinceri în dorința de a ne integra în Europa și în sentimentul de solidaritate cu ucrainenii, trebuie să participăm la manifestația din 21 mai. Va fi și gestul nostru de recunoștință pentru ucraineni.

 

Din aceeaşi categorie

Grupul Șor încearcă să submineze parcursul european al Republicii Moldova, opinie

Recenta confiscare a peste un milion de dolari, bani...

Igor Boţan: Inițiativa de organizarea referendumului pro-UE este un pas în întâmpinarea opoziției

Inițiativa anunțată de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, de...

Politolog german combate propaganda rusă despre o nouă împărțire a lumii

Politologul german de origine română Anneli Ute Gabanyi combate...

Igor Boțan afirmă că procesul de integrare europeană oferă țării o perspectivă clară de dezvoltare

Integrarea europeană ar putea ajuta țara să scape de...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.