La Biblioteca Națională a fost lansată astăzi cartea ”Război pe timp de pace” de jurnalistul Valeriu Saharneanu, apărută la o editură din Iași.
Volumul este despre drama anului 2022 și cuprinde articole incitante în care autorul relevă cum un război nemotivat de nimic rupe brutal o pace motivată total.
„Prin acest volum pun la dispoziția cititorului de azi, dar, mai cu seamă, a celui de mâine, o radiografiere-fluviu, cât se poate de exactă, pe care am construit-o pe principiul analizei de cazualitate și efect, a evenimentelor relevante din cel mai dramatic an al sec. XXI. Evident, subiectul de generic al anului 2022 a fost războiul de invazie al Rusiei în Ucraina și lui îi revine cea mai grea parte a spațiului din acest volum, dar am încercat să nu trec cu vederea nici evenimentele sângeroase, prevestitoare, din primele zile ale anului din Kazahstan, dar și mișcările de trupe din teatrul celor două războaie locale din surdina Republicii Moldova, puternic animate de groaznicul război din vecinătate: războiul hibrid al coloanei a cincea rusești și cel de destabilizare al organizațiilor crimei organizate împotriva autorităților constituționale”, a precizat Valeriu Saharneanu, citat de Moldpres.
Prezentă la eveniment, Olesya Yurchenko, prim-secretar al Ambasadei Ucrainei la Chișinău, a mulțumit statului nostru pentru că primește refugiații din țara ei. ”Sunt plăcut surprinsă că apar asemenea cărți despre războiul declanșat de Rusia în țara noastră, război care afectează și R. Moldova și întreaga lume. Această carte este încă un pas pentru a înțelege ce se întâmplă în Ucraina”, a mai spus Olesya Yurchenko.
Potrivit profesorului universitar Anatol Petrenco, moderatorul manifestării, Valeriu Saharneanu ia în dezbatere un șir de probleme legate de R. Moldova, de ceea se întâmplă la noi, și reacția conducerii țării la această mare tragedie a sec. XXI. ”Invit cititorii să caute această carte, pentru că au ce învăța din ea”, a mai spus Anatol Petrenco.
La rândul său, scriitorul Aurelian Silvestru a afirmat că Valeriu Saharneanu este unul dintre cei mai buni ziariști de la noi și merita să editeze o carte despre ceea ce a scris despre acest război, inclusiv pe rețelele sociale. ”Este o carte de excepție cu multe reflecții, cu multă dragoste față de adevăr, democrație și pace”, a remarcat Aurelian Silvestru. În context, scriitorul și editorul din Iași, Daniel Corbu a menționat că această carte deslușește toate adevărurile care stau în spatele acțiunilor rusești, ale Kremlinului în general.
Pe marginea cărții s-au mai pronunțat scriitorii Iulian Filip și Ianoș Țurcanu, editorul Filomena Corbu, publicistul Alecu Reniță, directorul BNRM, Elena Pintilei ș.a.
Valeriu Saharneanu este un jurnalist cu experiență în toate compartimentele aceste profesii: televiziune, radio, gazetărie, organizații media, presa digitală. A început în radioteleviziunea sovietică din Chișinău în 1975 și a avut un rol aparte în transformarea ei în instituție publică. În 1991 a fondat programul informativ ”Mesager”, un produs alternativ de știri televizate bazat pe principiile de funcționare a presei democratice. Este autor de filme documentare, de emisiuni radio și televizate, de articole publicistice și editoriale pe cele mai actuale teme.