24.4 C
Chișinău
AcasăMagazin7 curiozități interesante despre femeile din antichitate

7 curiozități interesante despre femeile din antichitate

Cine ar fi crezut că femeile din Antichitate aveau privilegii mai mari decât unele femei din epoca modernă. În mod surprinzător, unele societăți antice acordau femeilor drepturi egale cu bărbații. Iată cele mai interesante curiozități despre femeile din Antichitate.

1. Căsătorite, dar încă se jucau cu păpușile
Fetele din Roma antică se căsătoreau foarte devreme (în jur de 12 ani), așa că, chiar și după ce se căsătoreau, multe dintre ele încă se jucau cu păpuși.

2. Femeile egiptene aveau drepturi egale cu bărbații privind moștenirea
Dovezile arheologice arată că Egiptul antic avea o democrație mult mai sănătoasă decât alte popoare antice și chiar moderne. Dovada este că, indiferent de sex, bărbații sau femeile puteau moșteni tronul.

Femeile egiptene puteau ocupa funcții religioase înalte. De asemenea, ele nu erau doar gospodine, ci se implicau activ și în viață social-culturală.

3. Femeile din Grecia antică aveau dreptul să ceară divorțul
Mai exact, dacă o femeie dorea să divorțeze, avea nevoie doar de un bărbat care să o accepte. Dar dacă un bărbat dorea să divorțeze, tot ce trebuia să facă era să-și alunge femeia din casă.

4. Femeile din Roma antică antice purtau bikini
Într-un mozaic datând din secolul al IV-lea d.Hr. găsit în Sicilia, fetele romane purtau ceva asemănător bikinilor moderni. Mozaicul arată că femeile practicau diferite sporturi.

5. Femeile indiene aveau libertatea de a alege un soț
n zilele noastre, căsătoriile aranjate sunt destul de frecvent întâlnite în India, dar în cele mai vechi timpuri, femeile și bărbații aveau drepturi egale. Nu numai că aveau dreptul să își aleagă soțul, dar se căsătoreau de ori câte ori voiau.

6. Chinezoaicele puteau fi abandonate dacă vorbeau prea mult
O chinezoaică putea fi abandonată de soțul ei dacă vorbea prea mult; pe lângă alte motive cum ar fi boala sau incapacitatea de a naște un fiu. În China antică, femeile nu aveau aproape niciun drept și erau considerate proprietatea soților lor.

7. Femeile din Roma antică primeau aceeași educație ca și bărbații
Contrar obiceiurilor din Evul Mediu și din perioada pre-modernă, femeile din Roma antică nu erau analfabete. Ele învățau elementele de bază, cum ar fi scrisul și cititul. Cu toate acestea, existau unele familii mai bogate care doreau ca fiica lor să învețe unele lucruri mai bine, așa că angajau un profesor privat pentru a le îmbunătăți cunoștințele.

Din aceeaşi categorie

Informații uluitoare despre vitamine

Nici pe departe nu știm totul despre vitamine! Atât...

Jurnalistul Valeriu Saharneanu a publicat o carte despre războiul din Ucraina

La Biblioteca Națională a fost lansată astăzi cartea ”Război...

A supraviețuit căderii în Niagara, dar a murit alunecând pe o coajă de portocală

În fiecare secundă, 1,9 milioane de metri cubi de...

Frumoasa inventatoare a WiFi-ului

Născută la Viena pe 9 noiembrie 1914, sub numele...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.