20.2 C
Chișinău
AcasăMagazinCâtă sare conține o felie de pâine

Câtă sare conține o felie de pâine

O felie de pâine are de două ori mai multă sare decât o porție de cartofi prăjiți McDonald’s. În urma unei investigații a companiei Action on Salt, aproximativ 11% din pâinea aflată în magazine depășește 1,01 g se sare la 100 g pâine.

Pâinea Hovis – White Half se clasează pe primul loc, fiind cea mai sărată – conține 1,48g de sare la 100g de pâine. Asta înseamnă că o singură felie conține în jur de 0,83g de sare, aproape dublu față de o porție mică de cartofi prăjiți McDonald’s (0,44g), relatează click.ro

Sheena Bhageerutty, nutriționist la Action on Salt, a spus, conform The Sun, că pâinea este cel mai mare contributor al sării la alimentația noastră. Din acest motiv, ea atrage atenția marilor companii de pâine să reducă și mai mult sarea din acest aliment atât de popular.

ără sare, mâncarea nu are gust. Dar și dacă e prea multă dăunează grav sănătății. Nutriționistul Mihaela Bilic spune că ar trebui să renunțăm la solnița de pe masă deoarece toate alimentele, inclusiv apa, conțin sare. Un adult nu trebuie să depășească 5 g sare/zi, adică o linguriță.

Deși e necesară, când este în cantitate excesivă sarea duce la o serie de probleme de sănătate, printre care se află și afecțiunile cardiovasculare. Mihaela Bilic, medic nutriționist, explică de ce este important să fim prudenți cu alimentația noastră.

Cercetările OMS au arătat că majoritatea persoanelor consumă prea puțin potasiu și prea mult sodiu comparativ cu nevoile zilnice. Recomandările sunt atât pentru adulți (considerați în aceste recomandări ca persoane peste 16 ani), cât și pentru copiii peste 2 ani. Concret, OMS recomandă ca un adult să consume mai puțin de 2 g sodiu pe zi (ceea ce înseamnă 5 g sare) și cel puțin 3,51 g potasiu pe zi. Aceste cantități trebuie adaptate la copii în funcție de necesarul energetic.

OMS reamintește că alimentele procesate conțin cea mai mare concentrație de sare și că, prin procesare, se reduce cantitatea de potasiu din alimente. Produsele cu cantitatea cea mai mare de sare sunt concentratele de supe, sosul de soia și în general sosurile gata preparate, snacks-urile, mezelurile, sortimente de brânzeturi, unt, margarine. Alimentele neprocesate conțin, evident, o cantitate mult mai mică de sare și ele ar trebui să reprezinte procentul cel mai mare din ceea ce mâncăm zilnic. Pe de altă parte, alimentele bogate în potasiu, care ar trebui incluse în dietă sunt fasolea și mazărea, nucile și alunele, legumele- spanacul, varza, pătrunjelul, morcovul și fructele- bananele.

Din aceeaşi categorie

Cum să ne ridicăm vibrația ca să evităm suferința

Emoțiile și gândurile ne influențează sănătatea fizică în funcție...

Sfaturi despre cum să faci față meselor de Paște

Întrucât sărbătorile pascale se apropie, în podcastul G4Media „Fântâna...

Andreea Marin: Secretul siluetei la 49 de ani

Andreea Marin, cunoscută pentru promovarea unui stil de viață...

Oamenii cu cip în creier. Elon Musk anunţă o premieră mondială

Start-up-ul Neuralink, al cărui co-fondator este Elon Musk, a...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.