Stresul este unul dintre principalii factori care contribuie la degradarea sănătății în lumea contemporană. Specialiștii în medicină spun însă că există metode la îndemâna oricui prin care pot alunga stresul și, mai mult decât atât, pot contribui la regenerarea organismului.
Este recunoscut la nivel mondial faptul că stresul ucide. Într-o lume modernă aflată în plină mișcare și cu numeroase provocări stresul a devenit o problemă de sănătate publică, mai ales în marile orașe.
Specialiștii în sănătate spun însă că există tehnici, la îndemâna oricui, care pot reduce în mod spectaculos nivelul de stres.
Ba chiar, aceste tehnici pot duce și la îmbunătățirea stării de sănătate și repararea stricăciunilor provocate de un stil de viață defectuos, în organism. Aceste tehnici de relaxare presupun perseverență pentru a ajunge la rezultatele scontate dar nu necesită decât puțin timp liber și voință.
Ce să facem
Tehnica este relativ simplă. Pur și simplu avem nevoie de un loc unde să ne relaxăm, în liniște. De preferat, un pat. După care ne relaxăm voluntar fiecare parte a corpului, pe rând.
Stăm întinși pe speteaza unui scaun sau mai bine, la orizontală, întinși pe spate, cu mâinile pe lângă corp. Și încercăm să ne relaxăm de la degetele picioarelor și treptat, treptat, până la cap.
Îmi spun că picioarele mele se relaxează, le simt moi, calde. După care gambele se relaxează, vine rândul coapselor, de la genunchi la șold, se relaxează.
Simt picioarele, stâng și drept, relaxate. Se cufundă în pat sau scaunul pe care stau și simt foarte cald piciorul respectiv.
După care urc mai sus spre cap, se relaxează abdomenul, cutia toracică. Am o respirație lentă, ușoară, mă simt relaxat.
Relaxez degetele de la mână, antebrațul, brațul. Și celălalt la fel. Și simt mâinile grele, ca de plumb, că aproape intră în salteaua pe care stau.
Relaxez gâtul, mușchii masticatori, fruntea, fața, ochii, totul conștient. Mă simt din ce în ce mai relaxat. Și astfel ajung la o relaxare completă, a întregului organism.