17.7 C
Chișinău
AcasăOpiniiCare este alternativa ”lumii ruse” pentru Moldova în opinia lui Igor Boțan

Care este alternativa ”lumii ruse” pentru Moldova în opinia lui Igor Boțan

Alternativa „lumii ruseˮ pentru Moldova și Ucraina este mișcarea cu pași rapizi spre Uniunea Europeană. Modul prin care Federația Rusă vrea să unească verigile imperiului rus, începând cu secolul 15 până în prezent, este unul care nu poate fi decât respins. Este opinia expertului permanent al proiectului, Igor Boțan, și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice la tema „Soarta periferiilor imperiilor. Quo vadis, Moldova?”, organizată de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan a menționat că după destrămarea Imperiului Sovietic și căderea Blocului Comunist, Uniunea Europeană a făcut o ofertă pentru țările Europei Centrale, iar Republica Moldova, Ucraina, țările Caucazului de Sud au rămas în zona gri pe care UE pentru anumită perioadă a tratat-o drept zona de responsabilitate comună a Uniunii Europene și Federației Ruse, lucru cu care Rusia niciodată nu a fost de acord.

Actualmente, după invazia Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană și-a schimbat atitudinea și cererile Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei de a deveni state-candidate pentru aderare la UE au fost aprobate, însemnând că UE, în principiu, este de acord ca aceste țări să iasă din zona gri. Păstrarea lor în această zonă generează consecințe negative, precum războiul din august 2008 împotriva Georgiei, războiul început pe 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei, lucru care nu se va termina niciodată, dacă aceste spații nu capătă hotare foarte clare, a precizat Igor Boțan.

Potrivit expertului, în lucrările publicate de unul din foștii consilieri ai lui Vladimir Putin se vorbește despre cea dea patra fază a imperiului rus. Prima fază începe de la Ivan al III-lea, a două fază este cea a Romanovilor, a treia – bolșevico-comunistă, a patra vizează perioada președintelui rus, Vladimir Putin, care își construiește așa-zisul „stat durabilˮ. Igor Boțan a opiniat că președintele Federației Ruse nu vine cu o idee imperială fixă, cum era cea ortodoxă a Imperiului Țarist, dar face această joncțiune dintre cele trei verigi imperiale. „Aceste acțiuni au devenit cauza situației ce se întâmplă acum în regiunea noastră!, concluzionează expertul.

„Noi suntem vizați în modul direct de același ideolog care spune că acum a venit momentul similar cu cel din 1918, când după Tratatul de la Brest-Litovsk, după Războiul Civil, Rusia și-a luat înapoi teritoriile. El consideră că Rusia a fost învinsă în Cel de-al treilea Război Mondial, care a fost Războiul Rece, și acum aceasta își reia înapoi teritoriileˮ, a declarat Igor Boțan.

Dezbaterea la tema „Soarta periferiilor imperiilor. Quo vadis, Moldova?” este ediția a 7-a din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Din aceeaşi categorie

Grupul Șor încearcă să submineze parcursul european al Republicii Moldova, opinie

Recenta confiscare a peste un milion de dolari, bani...

Igor Boţan: Inițiativa de organizarea referendumului pro-UE este un pas în întâmpinarea opoziției

Inițiativa anunțată de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, de...

Politolog german combate propaganda rusă despre o nouă împărțire a lumii

Politologul german de origine română Anneli Ute Gabanyi combate...

Igor Boțan afirmă că procesul de integrare europeană oferă țării o perspectivă clară de dezvoltare

Integrarea europeană ar putea ajuta țara să scape de...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.