17.2 C
Chișinău
AcasăActualLinie ferată europeană Chișinău - Odesa

Linie ferată europeană Chișinău – Odesa

În contextul trecerii la ecartament european a căii ferate Iași – Chișinău, o linie ferată europeană va fi trasă de la Chișinău spre Odesa, relatează IPN cu referință la Dumskaya.net, care precizează că ecartamentul existent de 1520 de milimetri va fi completat cu unul de standard european de 1450 de milimetri.

Despre aceasta a comunicat Oleksandr Kubrakov, viceprim-ministru pentru reconstrucția Ucrainei, ministrul dezvoltării comunităților, teritoriilor și infrastructurii. El face referință la Studiul Comisiei Europene și Băncii Europene de Investiții, despre care IPN a relatat deja că sugerează trecerea la ecartament european a liniilor de căi ferate către Lvov și Chișinău, cu prelungire spre Odesa.

Următorul tronson care poate fi refăcut în standarde europene este Basarabeasca – Giurgiulești, stipulează autorii studiului.

Trecerea pe șine mai înguste nu este suficientă pentru a asigura integrarea în sistemele feroviare ale UE, spun europenii. În acest scop, este necesar să se ia măsuri suplimentare, precum armonizarea legislației în domeniul transportului feroviar cu cadrul legal al UE; introducerea standardelor tehnice pentru funcționarea rețelei de 1435 mm, precum și a standardelor europene de interoperabilitate tehnică; simplificarea procedurilor de frontieră și vamale; măsuri de infrastructură, care includ, pe lângă dezvoltarea rețelei feroviare standard de 1435 mm, și modernizarea șinelor existente de 1520 mm (inclusiv refacerea celor avariate în urma războiului din Ucraina), modernizarea căilor de cale ferate existente de 1520 mm, modernizarea și dezvoltarea de noi depozite, stații și stații de triaj (inclusiv facilitățile necesare de transbordare), dezvoltarea de terminale intermodale și centre logistice.

Recent la Chișinău a fost semnat un acord, care permite Republicii Moldova să acceseze mult mai eficient fonduri europene, inclusiv pentru infrastructura de transport.

În conferința de presă cu acest prilej, susținută împreună cu premierul Republicii Moldova Dorin Recean, Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean a declarat că, din momentul ratificării acordului semnat, Republica Moldova devine prima țară din afara Uniunii Europene care are acces la Mecanismul pentru Interconectarea Europei și va putea accesa fonduri pentru infrastructura de transport, energie și digitală, alături de statele membre ale UE.

Din aceeaşi categorie

În luna octombrie, Parlamentul European va adopta o rezoluție privind parcursul european al R. Moldova

Parlamentul European va organiza o dezbatere și va adopta...

Cine pregătește echipa de negociatori ai R. Moldova la UE?

Demnitari, diplomați și funcționari moldoveni sunt instruiți de foști...

Au fost anunțați câștigătorii concursului publicațiilor jurnalistice în scopul dezmințirii miturilor din sectorul energetic

Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

Uniunea Europeană și PNUD anunță câștigătorii concursului „Economisirea energiei în imagini”

niunea Europeană, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.