26.6 C
Chișinău
AcasăActualComisia Europeana considera inacceptabila interzicerea importurilor de cereale din Ucraina

Comisia Europeana considera inacceptabila interzicerea importurilor de cereale din Ucraina

Urmând exemplul Poloniei și Ungariei, guvernul din Bulgaria, iar ulterior – și cel din Slovacia, și-au anunțat intenția de a interzice importul de cereale din Ucraina. Anunțul a fost făcut, astăzi, de ministrul slovac al Agriculturii, care a precizat că, prin aceste măsuri, intenționează să protejeze producătorul autohton și piața internă.

Și ministrul de resort al Bulgariei, susține că decizia a fost luată pentru a proteja interesele producătorilor autohtoni. Sofia ceruse Bruxelles-ului să reacționeze încă în luna septembrie, iar subiectul a fost discutat cu reprezentanți din șase state.

Această măsură este necesară, deoarece din cauza produselor ucrainene ieftine situația fermierilor devine critică, în timp ce acestea nu sunt supuse reglementărilor stricte ale UE. Pentru a proteja sectorul agricol local aflat în impas, Polonia și Ungaria au interzis pentru trei luni importul de cereale, semințe oleaginoase, carne de pui, ouă și miere din Ucraina. Guvernul de la Budapesta și-a exprimat speranța că vor avea loc schimbări de reglementări la nivelul Uniunii Europene, inclusiv cele privind eliminarea taxelor de import pentru produsele ucrainene.

Între timp, Comisia Europeană a calificat drept inacceptabile măsurile impuse de Polonia și Ungaria. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene nu a precizat ce decizii se vor lua în acest sens. La rândul său, Ucraina a criticat aceste decizii declarând că astfel s-au încălcat acordurile semnate între țări. Amintim că mari cantități de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele central-europene pe fondul blocajelor logistice, cu urmări asupra prețurilor și vânzărilor pentru fermierii locali.

 

Din aceeaşi categorie

Peskov: „Panica în rândul ucrainenilor crește”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin,...

Purtarea panglicilor bicolore este interzisă de 9 mai: IGP recomandă evitarea mesajelor politice

Șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a...

Parlamentul simplifică viața antreprenorilor: formularele tipizate dispar

Veste bună pentru antreprenorii din Moldova: Parlamentul a adoptat...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.