1.2 C
Chișinău
AcasăMagazinCe sunt îndulcitorii artificiali și cât de periculoși sunt

Ce sunt îndulcitorii artificiali și cât de periculoși sunt

Îndulcitorii artificiali sunt aditivi alimentari, substanțe chimice obținute în laborator, cunoscuți și drept îndulcitori cu conținut scăzut de calorii și asta tocmai pentru că au foarte puține calorii sau chiar deloc. Totuși, au o intensitate mai mare a gustului de dulce decât zahărul, motiv pentru care li se mai spune și îndulcitori de mare intensitate.

Acești îndulcitori se găsesc în multe băuturi și alimente precum deserturi congelate, iaurt, bomboane, produse de patiserie, gumă de mestecat, cereale pentru micul dejun, gelatine și budinci. Și, de cele mai multe ori, se regăsesc pe produse prezentate ca ”sugar free”, adică fără zahăr sau ”diet”. Adesea, senzația de dulce pe care o dau acești îndulcitori este ușor diferită față de cea a zahărului obișnuit. De aceea se folosesc diferite combinații pentru a imita cât mai bine gustul natural de dulce.

ndulcitorii pot fi siguri, dar sunt ei sănătoși? Producătorii de alimente susțin că îndulcitorii ajută la prevenirea cariilor dentare, controlează nivelul zahărului din sânge și reduc aportul caloric.

Îndulcitorii sunt omniprezenți și se găsesc într-o varietate de produse din jurul nostru. Utilizarea lor a fost controversată și a ridicat multe întrebări cu privire la siguranța lor. Sunt folosiți de persoane care au probleme cu greutatea, dar și de cele care nu au, de diabetici și nondiabetici, adulți și copii deopotrivă, iar marketingul extins și conștientizarea sporită a sănătății au condus la utilizarea lor pe scară largă.

Incidența obezității și a diabetului zaharat continuă să crească la nivel mondial. Conștientizarea sănătății și adoptarea unor diete „mai sănătoase” în încercarea de a diminuai tulburările și bolile metabolice sunt în creștere. În plus, există o comercializare pe scară largă a îndulcitorilor artificiali de către producătorii care le etichetează sigure pentru consum, în ciuda faptului că lipsesc adesea date științifice care să valideze acest lucru. Astfel, medicii și dieteticieni trebuie să adopte o abordare bazată pe dovezi atunci când recomandă pacienților utilizarea acestor îndulcitori.

Acești aditivi oferă opțiuni alimentare mai vaste persoanelor care doresc să reducă caloriile. Cu toate acestea, multe dintre efectele lor benefice pretinse rămân invalidate în studiile clinice la scară largă și unele dovezi recente chiar pun la îndoială și aceste beneficii stabilite anterior.

Din aceeaşi categorie

Regulamentul de organizare și implementare a votului prin corespondență a fost aprobat

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat astăzi Regulamentul privind...

Cum să ne ridicăm vibrația ca să evităm suferința

Emoțiile și gândurile ne influențează sănătatea fizică în funcție...

Sfaturi despre cum să faci față meselor de Paște

Întrucât sărbătorile pascale se apropie, în podcastul G4Media „Fântâna...

Andreea Marin: Secretul siluetei la 49 de ani

Andreea Marin, cunoscută pentru promovarea unui stil de viață...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.