26.6 C
Chișinău
AcasăActualSintagma „limba moldovenească” din legi va fi înlocuită cu „limba română”

Sintagma „limba moldovenească” din legi va fi înlocuită cu „limba română”

În toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat de către Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, transmite IPN.

Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate. Autorii mai propun să se renunțe la textul: „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Proiectul mai prevede ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul Muncii, să se numească „Limba română”.

„Condițiile ce au impus elaborarea prezentului proiect de lege rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării și/sau implementării actelor Curții Constituționale”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

Proiectul de lege va propus spre examinare în ședința plenară a Parlamentului.

 

Din aceeaşi categorie

Peskov: „Panica în rândul ucrainenilor crește”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin,...

Purtarea panglicilor bicolore este interzisă de 9 mai: IGP recomandă evitarea mesajelor politice

Șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a...

Parlamentul simplifică viața antreprenorilor: formularele tipizate dispar

Veste bună pentru antreprenorii din Moldova: Parlamentul a adoptat...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.