26.6 C
Chișinău
AcasăOpiniiIgor Boțan: Republica Moldova obține beneficii substanțiale în urma Summitului Comunității Politice...

Igor Boțan: Republica Moldova obține beneficii substanțiale în urma Summitului Comunității Politice Europene

Republica Moldova se bucură de numeroase beneficii ca rezultat al Summitului Comunității Politice Europene, care depășesc cu mult cheltuielile aferente. Lideri europeni au anunțat un sprijin semnificativ în valoare de zeci de milioane de euro, ceea ce confirmă că eforturile autorităților și cetățenilor moldoveni, precum și costurile organizării, au fost pe deplin justificate. Expertul Igor Boțan a declarat într-un interviu acordat Agenției de presă IPN că determinarea și angajamentul Republicii Moldova ar trebui să se concretizeze în beneficii pentru securitatea și prosperitatea țării.

Potrivit lui Boțan, summitul a transmis un mesaj clar, și anume că Republica Moldova poate conta pe sprijin sporit în ceea ce privește securitatea și apărarea. Prin Misiunea Civilă de Parteneriat a Uniunii Europene, se va intensifica combaterea pericolelor hibride, cu accent pe atacurile cibernetice. De asemenea, se vor identifica riscurile de destabilizare și se vor găsi soluții în colaborare cu autoritățile moldovenești, în special cu Ministerul de Interne. În ceea ce privește securitatea militară, Instrumentul European pentru Pace va contribui la reechiparea Armatei Naționale, oferind echipament neletal în valoare de peste 80 de milioane de euro.

Beneficiile concrete se resimt și în rândul cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv prin sprijinul financiar majorat la 1,6 miliarde de euro. O parte din aceste resurse vor fi investite în dezvoltarea economică a țării, în creșterea capacității de asimilare a investițiilor și în dezvoltarea capacității de export către Uniunea Europeană. Aproximativ două treimi din produsele fabricate în Republica Moldova sunt exportate în UE, ceea ce subliniază importanța pieței europene.

Mai multe țări au anunțat sprijinul acordat și intenția lor de a ajuta Republica Moldova în viitor. Norvegia va oferi peste 50 de milioane de euro pentru asigurarea independenței energetice, Polonia va furniza echipament polițienesc și militar, Ungaria va sprijini ridicarea rezilienței de apărare, iar Olanda a anunțat creșterea sprijinului pentru Republica Moldova. De asemenea, România a oferit suport în acest context.

Un alt aspect semnificativ menționat de Igor Boțan este dezvoltarea infrastructurii și creșterea capacității administrative a Republicii Moldova, în vederea negocierilor cu UE. Negocierile reprezintă punctul central pe agenda politică a Moldovei, iar cel mai mare beneficiu pentru cetățeni este perspectiva de a adera la familia țărilor UE, ceea ce va facilita găsirea unei nișe economice pentru dezvoltarea țării.

Din aceeaşi categorie

Grupul Șor încearcă să submineze parcursul european al Republicii Moldova, opinie

Recenta confiscare a peste un milion de dolari, bani...

Igor Boţan: Inițiativa de organizarea referendumului pro-UE este un pas în întâmpinarea opoziției

Inițiativa anunțată de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, de...

Politolog german combate propaganda rusă despre o nouă împărțire a lumii

Politologul german de origine română Anneli Ute Gabanyi combate...

Igor Boțan afirmă că procesul de integrare europeană oferă țării o perspectivă clară de dezvoltare

Integrarea europeană ar putea ajuta țara să scape de...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.