15.5 C
Chișinău
AcasăOpiniiRăzboiul din Ucraina a început după ce Kievul a abandonat scenariul „transnistrizării"...

Războiul din Ucraina a început după ce Kievul a abandonat scenariul „transnistrizării” așa-numitelor republici Donețk și Lugansk

Politologul și istoricul Anatol Țăranu consideră că „Rusia, ca succesoare a Uniunii Sovietice, a moștenit conflictele înghețate din Moldova și Caucaz și le folosește în scopuri geopolitice pentru a stopa dezvoltarea acestor teritorii și a le menține în sfera sa de influență”.

Analistul a declarat luni, în cadrul dezbaterii publice „Blestemul conflictelor înghețate și soluțiile lor”, că „războiul de amploare din Ucraina a început după ce Kievul oficial a abandonat scenariul „transnistrizării” așa-numitelor republici Donețk și Lugansk, iar Kremlinul și-a dat seama că nu va putea controla Ucraina după exemplul Moldovei”.

„În prima etapă, fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko era gata să accepte acest scenariu, dar Kievul s-a oprit la timp. Iar acest lucru a declanșat o agresiune din partea Rusiei, care a dus la anexarea Crimeei și ulterior la un război de amploare în Ucraina. Era clar că Ucraina nu va urma modelul regiunii transnistrene”, a explicat expertul.

În opinia sa, „crearea de conflicte pe teritoriul Uniunii Sovietice la începutul proceselor de dezintegrare a acesteia a fost folosită de autoritățile sovietice pentru a opri această tendință”.

„Conflictul din Transnistria și situația din Găgăuzia sunt foarte indicative în acest sens. Există documente care confirmă faptul că fosta conducere sovietică l-a avertizat pe Mircea Snegur, președintele Sovietului Suprem al RSSM, că dacă Republica Moldova va alege calea secesiunii de URSS, aceasta va duce la apariția unor regiuni separatiste. Și așa s-a și întâmplat. Conducerea URSS a încercat să inițieze conflicte separatiste și în statele baltice, dar în cele din urmă acest scenariu a eșuat”, a amintit istoricul.

Din aceeaşi categorie

Igor Boțan: Integrarea europeană este un punct de convergență în societatea din Republica Moldova

Integrarea europeană este un punct de convergență în societatea...

Uniunea Europeană și reziliența militară a Republicii Moldova, văzute de Anatol Țăranu

Republica Moldova, prin articolul 11 al Constituției sale, stipulează...

Radu Marian: Aderarea la UE va aduce în primul rând beneficii pentru cetățenii din Republica Moldova

Aderarea la UE va aduce în primul rând beneficii...

Ludmila Pavlov: Datorită suportului UE, educația din Republica Moldova trece la un nou nivel

În contextul în care Republica Moldova se află în...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.