26.6 C
Chișinău
AcasăActualGermania oferă Republicii Moldova un suport suplimentar de 45 de milioane de...

Germania oferă Republicii Moldova un suport suplimentar de 45 de milioane de euro pentru reforme și dezvoltare

Germania oferă Republicii Moldova un suport adițional de 45 de milioane de euro pentru anul curent și anul viitor. Anunțul a fost făcut în cadrul negocierilor guvernamentale moldo-germane privind cooperarea pentru dezvoltare, desfășurate la 3 iulie la Chișinău.

Conform comunicatului de presă al Ambasadei Germaniei la Chișinău, acest sprijin suplimentar se va concentra pe reforma administrației publice și managementul finanțelor publice, având în vedere că acestea sunt priorități în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, accentul se va pune pe îmbunătățirea accesului la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și pe incluziunea profesională a tinerilor și a femeilor. Guvernele celor două țări s-au angajat, de asemenea, să lucreze împreună pentru a spori securitatea energetică a Republicii Moldova, promovând energia regenerabilă.

Comunicatul menționează că oficialii germani au asigurat sprijinul lor pentru îmbunătățirea perspectivelor economice ale cetățenilor Republicii Moldova și pentru implementarea reformelor necesare aderării la UE. Prioritățile de cooperare convenite includ promovarea investițiilor, energia, dezvoltarea locală și buna guvernare.

Niels Annen, secretarul de stat parlamentar la Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și șeful delegației germane, a subliniat că Republica Moldova se confruntă încă cu consecințele războiului rusesc de agresiune împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, el a remarcat că poporul și guvernul moldoveni au reușit să integreze refugiații și să depășească criza energetică. Acum, eforturile trebuie concentrate pe implementarea reformelor necesare pentru aderarea la UE, în special în ceea ce privește administrația publică și lupta împotriva corupției. Niels Annen a subliniat, de asemenea, importanța oferirii unor condiții investiționale fiabile pentru întreprinderi și a asigurării mijloacelor de trai pentru tineri.

Ion Gumene, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor și șeful delegației Republicii Moldova, a apreciat Germania ca fiind unul dintre principalii parteneri și un susținător de încredere al Moldovei. El a subliniat că o cooperare activă, bazată pe respect, sprijin și comunicare, va duce relațiile bilaterale la un nivel înalt și va genera rezultate eficiente pentru ambele părți.

Anul 2023 marchează 30 de ani de cooperare moldo-germană, iar valoarea asistenței acordate de Germania Republicii Moldova în perioada 1993-2022 ajunge la 281,9 milioane de euro.

Din aceeaşi categorie

Peskov: „Panica în rândul ucrainenilor crește”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin,...

Purtarea panglicilor bicolore este interzisă de 9 mai: IGP recomandă evitarea mesajelor politice

Șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a...

Parlamentul simplifică viața antreprenorilor: formularele tipizate dispar

Veste bună pentru antreprenorii din Moldova: Parlamentul a adoptat...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.