Localitățile din Republica Moldova se schimbă la față datorită programului guvernamental „Satul European”. În cadrul acestuia și casa de cultură din satul Racovăț, raionul Soroca, este renovată și dotată cu mobilier. Proiectul local are un buget de aproape trei milioane de lei.
Casa de Cultură din satul Racovăț, raionul Soroca, a fost construită în urmă cu peste cinci decenii. Mulți ani, clădirea s-a aflat într-o stare deplorabilă astfel că nu putea găzdui evenimente culturale. Acum, datorită unui proiect de reparație capitală realizat în cadrul programului „Satul European”, casa de cultură va arăta ca nouă.
„Curgea tavanul, era mucegai, podeaua deteriorată, scenă deteriorată, ușile tot vechi. Veneam la concerte – un frig extraordinar de puternic, copiii răceau. Așteptăm cu mare drag să finalizeze acest proiect și să ne bucurăm cu toții de condiții bune pentru a activa cu ansamblurile folclorice”, spune directoarea casei de cultură, Lilia Rotaru.
„Am avut lucrări interioare unde se fac lucrări în sala mare și etajul 1 și 2. În cabinetele de lângă sala mare s-au schimbat ușile, electricitatea. Prin acest proiect european avem dorința de a promova și aștepta toți băștinașii noștri care sunt plecați peste hotare, când vin acasă în perioada de vacanță, să le fie drag să calce pragul casei de cultură”, menționează primarul satului Racovăț, Oxana Fedco.
În satul Racovăț sunt 3700 de locuitori. Oamenii așteaptă cu nerăbdare finalizarea lucrărilor de reparație.
„Suntem o localitate mare cu mulți copii care au nevoie de această casa de cultură unde să vină la concerte, festivități, să se dezvolte.”;
„Acest proiect european este binevenit la Racovăț că într-adevăr casa de cultură se afla într-o stare foarte rea și trebuia reparația. Părinții noștri au clădit-o de la temelie iar noi să facem pentru copii, pentru nepoții noștri ca să aibă unde se aduna, cu ce se ocupa.”
Programul Național „Satul European” cuprinde 496 de proiecte, dintre care 52 țin de modernizarea centrelor culturale. Astfel, de la lansarea proiectelor, au fost renovate 15 case de cultură. Investiția în aceste proiecte ajunge la 14 milioane de lei din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Din totalul celor 496 de proiecte, 100 s-au încheiat.