2.2 C
Chișinău
AcasăOpiniiCare este alternativa ”lumii ruse” pentru Moldova în opinia lui Igor Boțan

Care este alternativa ”lumii ruse” pentru Moldova în opinia lui Igor Boțan

Alternativa „lumii ruseˮ pentru Moldova și Ucraina este mișcarea cu pași rapizi spre Uniunea Europeană. Modul prin care Federația Rusă vrea să unească verigile imperiului rus, începând cu secolul 15 până în prezent, este unul care nu poate fi decât respins. Este opinia expertului permanent al proiectului, Igor Boțan, și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice la tema „Soarta periferiilor imperiilor. Quo vadis, Moldova?”, organizată de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan a menționat că după destrămarea Imperiului Sovietic și căderea Blocului Comunist, Uniunea Europeană a făcut o ofertă pentru țările Europei Centrale, iar Republica Moldova, Ucraina, țările Caucazului de Sud au rămas în zona gri pe care UE pentru anumită perioadă a tratat-o drept zona de responsabilitate comună a Uniunii Europene și Federației Ruse, lucru cu care Rusia niciodată nu a fost de acord.

Actualmente, după invazia Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană și-a schimbat atitudinea și cererile Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei de a deveni state-candidate pentru aderare la UE au fost aprobate, însemnând că UE, în principiu, este de acord ca aceste țări să iasă din zona gri. Păstrarea lor în această zonă generează consecințe negative, precum războiul din august 2008 împotriva Georgiei, războiul început pe 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei, lucru care nu se va termina niciodată, dacă aceste spații nu capătă hotare foarte clare, a precizat Igor Boțan.

Potrivit expertului, în lucrările publicate de unul din foștii consilieri ai lui Vladimir Putin se vorbește despre cea dea patra fază a imperiului rus. Prima fază începe de la Ivan al III-lea, a două fază este cea a Romanovilor, a treia – bolșevico-comunistă, a patra vizează perioada președintelui rus, Vladimir Putin, care își construiește așa-zisul „stat durabilˮ. Igor Boțan a opiniat că președintele Federației Ruse nu vine cu o idee imperială fixă, cum era cea ortodoxă a Imperiului Țarist, dar face această joncțiune dintre cele trei verigi imperiale. „Aceste acțiuni au devenit cauza situației ce se întâmplă acum în regiunea noastră!, concluzionează expertul.

„Noi suntem vizați în modul direct de același ideolog care spune că acum a venit momentul similar cu cel din 1918, când după Tratatul de la Brest-Litovsk, după Războiul Civil, Rusia și-a luat înapoi teritoriile. El consideră că Rusia a fost învinsă în Cel de-al treilea Război Mondial, care a fost Războiul Rece, și acum aceasta își reia înapoi teritoriileˮ, a declarat Igor Boțan.

Dezbaterea la tema „Soarta periferiilor imperiilor. Quo vadis, Moldova?” este ediția a 7-a din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Din aceeaşi categorie

Igor Boțan: Integrarea europeană este un punct de convergență în societatea din Republica Moldova

Integrarea europeană este un punct de convergență în societatea...

Uniunea Europeană și reziliența militară a Republicii Moldova, văzute de Anatol Țăranu

Republica Moldova, prin articolul 11 al Constituției sale, stipulează...

Radu Marian: Aderarea la UE va aduce în primul rând beneficii pentru cetățenii din Republica Moldova

Aderarea la UE va aduce în primul rând beneficii...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.